Deneysel yan duvar anevrizma modelinde invivo onyx ve klipajın anevrizma ve ana arterlerde oluşturduğu akım ve basınç değişikliklerinin ölçülmesi
The measurement of aneurysm and parent artery pressure differences in invivo application of onyx and clippage in experimental sidewall aneurysm model
- Tez No: 132021
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN GÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Onyx, Anevrizma Klipajı, intraanevrizmal Basınç, Aneurysm Clippage, intraaneurysmal Pressure, Onyx Embolisation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
1. ÖZET DENEYSEL YAN DUVAR ANEVRİZMA MODELİNDE İNVİVO ONYX VE KLİPAJIN ANEVRİZMA VE ANA ARTERLERDE OLUŞTURDUĞU AKIM VE BASINÇ DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Dr.Feridun ACAR Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Amaç:Günümüzde intrakraniyal anevrizma tedavisinde seçenekler iki ana grupta toplanmaktadır; cerrahi klipaj ve endovasküler embolizasyon. Bu çalışmanın amacı, yan duvar anevrizmalarının deneysel hayvan modelinde endovasküler uygulamalardan onyx uygulaması ve mikrocerrahi yöntemlerinden anevrizma klipajının, anevrizma ve parent arterlerde oluşturduğu akım ve basınç değişikliklerini ölçmek, birbirleriyle karşılaştırmak ve yorumlamaktır. Elde edilecek sonuçlar klinik uygulamaların bilimsel dayanağını oluşturmada önemli bir katkı sağlayacaktır. Yöntem: Yeni Zellanda tavşanında oluşturulan 4 yanduvar anevrizmasında klipaj, 4 yanduvar anevrizmasında onyx embolizasyonu uygulanarak, işlem öncesi ve sonrası anevrizma kubbe basınçları ve parent arter basınçları ölçülerek karşılaştırılmıştır. Bulgular: Her iki grupta, anevrizmanın boş olduğu durumlarda parent arter ve anevrizma içi basınçlarda istatistiksel anlamlı bir fark bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Anevrizma klipajı ve endovasküler onyx uygulaması, tedavi sonrası erken dönemde, anevrizma içinde yeterli ve etkin basınç azalmasını sağlayarak rüptürü engeller. Erken dönemde, anevrizma kubbe içi basınç kontrolü açısından iki modalitenin birbirine üstünlüğü yoktur.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT THE MEASUREMENT OF ANEURYSM AND PARENT ARTERY PRESSURE DIFFERENCES IN IN VIVO APPLICATION OF ONYX AND CLIPPAGE IN EXPERIMENTAL SIDEWALL ANEURYSM MODEL Feridun Acar Dokuz Eylul University, Department of Neurosurgery Introduction: The treatment choices in intracranial aneurysm disease treatment are concentrated in two groups; surgical clippage and endovascular embolisation. In this study, the pressure differences in the aneurysm and parent artery are measured invivo in rabbit experimental sidewall aneurysms following onyx embolisation and surgical clippage. The results will form the scientific basis of the applications. Material and Method: Sidewall aneurysms were formed by microsurgical techniques in New Zelland rabbits. 4 experimental aneurysm were treated by surgical clippage and 4 aneurysms were treated by Onyx embolisation. Pre-application and post- application intraaneurysmal and parent artery pressures were measured and evaluated. Results: In each group, there was statistically significant pressure differences in the aneurysms and parent arteries while the aneurysms were empty (p0.5). Conclusion: Aneurysm clippage and Onyx embolisation decreases the intraaneurysmal pressure effectively and confirms the physiological treatment. There are no differences in intraaneurysmal pressures after the application of the two treatment modalities.