Dana omurgası korpektomi modelinde interkorporal cihazın biyomekanik analizi
Biomechanical analysis of interbody device in calf corpectomy model
  1. Tez No: 132022
  2. Yazar: MEHMET ŞENOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT NADERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, İnterkorporal cihaz, Korpektomi Modeli, Biomechanics, Corpectomy Model, Interbody Device
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
1. ÖZET DANA OMURGASI KORPEKTOMİ MODELİNDE İNTERKORPORAL CİHAZIN BİYOMEKANİK ANALİZİ Dr.Mehmet ŞENOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Amaç: Bu çalışmanın amacı; torakal travma, enfeksiyon veya tümör nedeniyle yapılan korpektomilerde kullanılan interkorporal cerrahi cihazın korpektomi modelinde biyomekanik olarak özelliklerinin ortaya konulması, bununla birlikte anterior interkorporal cihaz uygulamanın, anterior, posterior ve anterior posterior enstrümantasyon kombinasyonları ile ayrı ayrı etkileşimlerinin incelenmesi. İnterkorporal cihazın statik çalışmalarının yapılması, anterior interkorporal cihaz uygulamanın, anterior, posterior ve anterior + posterior enstrümantasyon kombinasyonlarının stiffness ve deplasman değerlerinin saptanmasıdır. Bu biyomekanik çalışmada eksenel kompresyon altında uygulanan enstrümanların stiffness ve deplasman değerleri ölçülerek karşılaştırılmıştır. Yöntem: Yedi dana omurgası modeline interkorporal cihazı, torakolomber anterior ve posterior enstrümanlar uygulanmıştır. Her örnek için ölçümler şu sırada yapılmıştır: interkorporal cihazı, interkorporal cihazı + Torakolomber Anterior Enstrüman, interkorporal cihazı + Torakolomber Posterior Enstrüman ve interkorporal cihazı + Torakolomber Anterior Enstrüman + Torakolomber Posterior Enstrüman. Her örnek için 500 Newton eksenel yüklenmede stiffness ve deformasyon ölçümü yapılmıştır. Deneyde basma aleti olarak SHIMADZU Autograph AG-50 kNG basma ve çekme cihazı kullanıldı. Kaydedilen verilerin istatistik analizinde Wilcoxon Signed Ranks Testi kullanılmıştır. Bulgular: Beşli dana omurga modelinde yapılan yedi deney sonucu interkorporal cihazın ve enstrümanların kombinasyonlarının ortalama eksenel stiffness değerleri şöyledir: C: 9958 N/mm, C+A: 21062 N/mm, C+P: 11877 N/mm, C+A+P: 22301 N/mm dir. İnterkorporal enstrüman uygulananın anterolateral plak veya vida-rod uygulamalardan daha yüksek stiffness değerlerine sahip olduğu belirlendi. Korpektomi olguları için sirkumferensiyal stabilizasyon ile interkorporal enstrüman ve anterolateral vida-rod uygulama arasında belirgin fark olmadığı saptandı.Sonuç: Bu çalışmada interkorporal cihazın dana korpektomi modelinde yeterli stiffhes sağladığı, bu stifness'in anterolateral enstrümantasyon ile belirgin arttığı; posterior kolonun sağlam olduğu bu modelde interkorporal enstrüman + anterolateral vida-rod uygulamaya posterior pedikül vida rodun katkısının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT BIOMECHANICS ANALYSIS OF INTERBODY DEVICE IN CALF CORPECTOMY MODEL Dr.Mehmer ŞENO?LU Dokuz Eylul University, Department of Neurosurgery Introduction: The aim of this study is to evaluate the biomechanical properties of the interbody device which is used in thoracic trauma, infection and tumor surgery in valf model. The comparison in between anterior interbody application, anterior, posterior and anterior posterior instrumentation combinations is also stated. The statical applications of interbody device in conditions with anterior interbody applications, anterior, posterior and anterior+posterior instrumentation combinations are done through the gain of stiffness and displacement. In this biomechanical study, instrument stiffness and displacement values are measured and evaluated under axial loading. Materials and Method: In 7 calf spine, interbody device applications, thoracolumbar anterior and posterior instrumentations were held. The measurements were done in the following order: interbody device, interbody device + thoracolumbar anterior instrumentation, interbody device + thoracolumbar posterior instrumentation, interbody device + thoracolumbar anterior instrumentation + thoracolumbar posterior instrumentation. Stiffness and deformations were measured under 500 Newton in each specimen. The loading device was SHIMADZU Autograph AG-50 kNG. The statistical analysis was done with Wilcoxon signed rank test. Results: The mean axial stiffness values obtained in 7 experiments in calf spine model were as follows: C: 9958 N/mm, C+A: 21062 N/mm, C+P: 11877 N/mm, C+A+P: 22301 N/mm. Interbody device application demonstrated higher stiffness values when compared to anterolateral plate and screw-rod applications. There was no significant difference between circumferential stabilisation, interbody device application and anterolateral screw-rod instrumentation. Conclusion: In this study; it has been shown that, interbody device supplies adequate stiffness in calf spine model. This stiffness increases in anterolateral instrumentation. The benefit of posterior pedicle screw rod system to interbody device + anterolateral screw -rod system was statistically significant.