Deneysel subaraknoid kanama sonrası serebral mikrosirkülasyona spinal kord stimülasyonunun etkisi
The effect of the spinal cord stimulation on cerabral microcirculation in an experimental subarachnoid hemorrhage model
  1. Tez No: 132036
  2. Yazar: ERDOĞAN EROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZEN KARADAĞ, DOÇ. DR. H. MURAT GÖKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Subaraknoid kanama, Serebral mikrosirkülasyon, Serebral vazospazm, Spinal kord stimülasyonu, Lazer Doppler Flowmetre, Subarachnoid hemorrhage, Cerebral microcirculation, Cerebral vasospasm, Spinal cord stimulation, Laser Doppler flowmetry
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
IV ÖZET Serebral vazospazm subaraknoid kanamadan sonra gelişen önemli bir komplikasyondur. Ciddi bir morbidite ve mortalite sebebidir ve halen etkin bir tedavisi yoktur. Spinal kord stimülasyonunun serebral iskemi üzerine etkileri konusunda çok sayıda çalışma vardır. Biz bu çalışmada subaraknoid kanama sonrası gelişebilen serebral vazospazm ve azalmış kortikal kan akımı üzerinde spinal kord stimülasyonunun etkilerini lazer Doppler flowmetre ile değerlendirdik. Elde ettiğimiz sonuçlar spinal kord stimülasyonunun subaraknoid kanama sonrası serebral vasospazma bağlı azalmış serebral kortikal kan akımını stimülasyonla birlikte kısmen artırdığı ve spinal kord stimülasyonu süresince serebral kortikal kan akımındaki bu artışın değişmediği, spinal kord stimülasyonu sonlandınlmasından sonra da artmış olan kortikal kan akımının izlem süresince azalmadığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Cerebral vasospasm is an essential complication which develops following subarachnoid hemorrhage. It is a serious cause of morbidity and mortality and an effective treatment method is still not present. In this study, we evaluated the effects of the spinal cord stimulation on reduced cerebral cortical blood flow depending on cerebral vasospasm which is likely to develop following subarachnoid hemorrhage by using laser Doppler flowmetry. We found that spinal cord stimulation increases the reduced cerebral cortical blood flow as a result of cerebral vasospasm following subarachnoid hemorrhage, and that the increase in the cerebral cortical blood flow does not change during the spinal cord stimulation and we observed that even after the spinal cord stimulation; the positive affect remained stable, during the observation period. These findings indicate that the reduced cerebral cortical blood flow following cerebral vasospasm can be partly corrected with the spinal cord stimulation.