Elektrokonvülsif terapi:12 yıllık dönemin değerlendirilmesi
Electroconvulsive therapy: assessment of 12 year period
- Tez No: 132061
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS EMRE EVLİCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Elektrokonvülsif terapi (EKT), Psikiyatri, Somatik tedaviler, Electroconvulsive therapy (ECT), Psychiatry, Somatic treatment
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Elektrokonvülsif Terapi (EKT) birçok ruhsal bozukluğun sağaltımında etkinliği kanıtlanmış, endikasyonları, kontrendikasyonlan ve komplikasyonları iyi tanımlanmış, tekniği ve uygulama biçimlerindeki gelişmelere paralel olarak güvenilirliği daha da artmış bir somatik sağaltım yöntemidir. Bu çalışmada, 1990-2001 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı kliniğinde yatan ve EKT uygulanan hastaların çok yönlü değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, 12 yıllık dönem boyunca kliniğimizde EKT uygulanmış olan yaşları 15 ile 71 yıl (33.İÜ3.8) arasında değişen 384 hasta ( 183 erkek, 201 kadın) alınmıştır. Hasta dosyalarının ve izlem notlarının retrospektif değerlendirilmesi sonrasında EKT (yalın ve anestezili) uygulama sıklığı, EKT'nin tanı gruplarında uygulanma oranları ve etkinliği, yalın ve anestezili EKT uygulamasının etkinlik ve yan etki farklılığı, yaş gruplarına göre endikasyon oram ve etkinlik- yan etki farklılığı, mortalite riski, EKT'ye verilen yanıtı etkileyen değişkenler saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları; 12 yıllık dönemde kliniğimizde yatan hastaların %14,4'üne EKT uygulandığını göstermiştir. Hastaların %54'üne anestezi altında, kalanlara (%46) yalın EKT uygulandığı belirlenmiştir. EKT uygulanan tüm hastaların %82,3'ü uygulama sonucunda kısmi ya da tam düzelme göstermişti. EKT uygulanan hastalarda, ortalama olarak 3,7 (±1,6) EKT seansı sonunda klinik düzelmenin ilk işaretlerinin başladığı, klinik anlamda belirgin düzelmenin ise ortalama 8,1 (±2,3) EKT seansı sonrasında ortaya çıktığı bulundu. Hastaların %46'sında EKT'ye bağlı en az bir yan etki saptanırken, en sık görülen yan etkiler bellek bozukluğu (%26,6); konfüzyon (%6,5) ve kas ağrısı (%5,5) idi. EKT'ye yanıt veren hastalarla yanıt vermeyen hastaları karşılaştırdığımızda; bu iki grup arasında yaş, yatış süresi, hastalık öncesi ilk EKT yaşı, cinsiyet, uygulanan EKT türü, anestezili uygulamada verilen anestezik madde türü, tanı ve endikasyon dağılımı açısından anlamlı bir farklılık yoktu. Eksen I tanılarına ek olarak eksen II tanısının bulunmasının EKT'ye yanıt verme düzeyini anlamlı olarak düşürdüğü gözlendi. Sonuç olarak; bu çalışma EKT'nin tüm yaş gruplarında yan etki riski oldukça az, etkin, güvenli ve kolay uygulanabilir bir yöntem olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROCONVULSIVE THERAPY: ASSESSMENT of 12 YEAR PERIOD Electroconvulsive Therapy (ECT) is a somatic treatment method which had clearly defined indications, contraindications and complications, and has been proven to be effective in treatment of many psychiatric disorders, and safe parallel to the developments in technique and practical issues of ECT devices. The aim of this study was to succinctly evaluate the inpatients that had been hospitalized in Çukurova University Faculty of Medicine Psychiatric Inpatient Service and treated with ECT between 1990 and 2001. Three hundred and eighty four inpatients (183 men, 201 women), aged between 15 to 71 years, who were treated with ECT during 12 year period, were included in the study. All patient files, case notes and follow-up notes were retrospectively assessed to determine the frequency of ECT use (modified or unmodified), application rates of ECT among different age groups and sex, differences in efficacy and adverse effect of modified and unmodified ECT, differences in indications, efficacy and adverse effects between sexes, mortality risk and variables affecting the response rate to ECT: The results of this study showed that 14.4% of all patients hospitalized during 12 year period have been treated with ECT. Fifty four percent of these patients received modified ECT whereas the rest (46%) received unmodified ECT. Among all patients treated with ECT, 82.3% showed moderate or complete remission after ECT treatment. After an average of 3.7 ECT treatments, patients showed first signs of clinical improvement, whereas after an average of 8.1 treatments, patients entered significant clinical remission. There was at least one ECT related adverse effect in 46% of inpatients including memory impairments (26.6%), confusion (6.5%) and muscle ache (5.5%). There were no differences between responders and non-responders to ECT with regards to age, hospitalization period, age at first ECT, sex, type of ECT, anesthetic used, distribution of diagnosis and indication for ECT. Co-presence of an axis II diagnosis was the only variable found to be significantly higher among non-responders than responders to ECT. As a conclusion, the results of this study once more confirmed that ECT İs an easily applicable, efficient, safe somatic treatment method with relatively small risk of adverse effects in all age groups.