Tavşan iskelet kasında iskemi-reperfüzyon hasarının azaltılmasında antioksidan ajanların etkilerinin araştırılması
- Tez No: 132218
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET FATİH ÖZYAZICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi-reperfüzyon hasarı, vitaminler, allopurinol, superoksid dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz, malondialdehit, ksantin oksidaz, îschemi-reperfusion injury, vitamins, allopurinol, superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase, malondialdehyde, xanthine oxidase
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
II ÖZET îskemi-reperftlzyon hasarının oluşumu ve önlenmesi morbidite ve mortalite açısından günümüzün sağlık sorunlarından birisidir. Akut iskemiye maruz kalan ekstremiteye reperfüzyon sağlanması, oksijen kaynaklı serbest radikaller oluşturup reperfüzyon hasarına neden olmaktadır. Hayatı tehdit eden klinik sendromlara yol açabilmesinden dolayı reperfüzyon hasarını azaltmak için bir çok ajan ve yöntem kullanılmıştır. Biz bu eksperimental çalışmada tavşan alt ekstremite iskelet kasmda çeşitli ajanların reperfüzyon hasarını azaltmadaki etkilerini araştırdık. Reperfüzyon hasarını azaltmada askorbik asit, a -tokoferol ve allopurinolü (askorbik asit+alfa tokoferol, allopurinol, askorbik asit+alfa tokoferol+allopurinol) farklı kombinasyonlarda uyguladık. Kontrol grubunda hiçbir ajan kullanılmadı. Tedavi verilenlerin her biri birbirleriyle ve kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Reperfüzyon sonrası alınan kas dokusu örneklerinde, biyokimyasal olarak antioksidan enzimlerin (süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz) seviyeleri, lipid peroksidasyonu ürünü (malondialdehit) ve ksantin oksidaz seviyeleri ölçüldü ve histopatolojik değişiklikler (ödem, inflamasyon, ring formasyonu, splitting formasyonu) değerlendirildi. Sonuçta kontrol grubuna oranla tüm ilaç gruplarında antioksidan enzim seviyeleri artarken, malondialdehit ve ksantin oksidaz seviyelerinde azalma saptandı. Histolojik olarak ta ilaç gruplarında kontrol grubuna göre hücresel hasar oranları daha az bulundu. Vitamin+allopurinol verilen grubun diğerlerine oranla reperfüzyon hasarım azaltmadaki rolü daha üstün bulundu.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY The development of ischemia-reperfusion injury is one of the important healthy problems leads to morbidite and mortalite. When the extremity exposed to acute ischemia is reperfused, free radicals are produced that cause reperfusion injury. Because it causes the clinical syndrome resulted in death, many agents and methods were used to reduce reperfusion injury. In this respect, we designed an experimental study to show the effects of some agents on reducing reperfusion injury in lower extremity muscle of rabbit. It was applied different combination therapies of ascorbic acid, alpha-tocopherol and allopurinol (ascorbic acid+alpha-tocopherol, allopurinol and ascorbic acid+alpha- tocopherol+allopurinol) to reduce reperfusion injury. No any agent was used in the control group. The groups applied combination therapies were compared each other and control group. After reperfusion, it were measured some biochemical parameters including antioxidant enzymes (superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase), lipid peroxidation product (malondialdehyde) and xanthine oksidase levels also evaluated histopathological changes (odema, inflammation, ring formation and splitting formation) in the muscle tissue specimens. While antioxidant enzyme levels in all of the drug combinations are significantly increased, levels of malondialdehyde and xanthine oxidase levels are decreased compared with control group. Also amount of cellular injury in all of the drug combinations are lower than control group. It was found that the group applied ascorbic acid+allopurinol had the most effect on the reducing of ischemia-reperfusion injury.