Lomber disk hernisinde posterior longitudinal ligamanın bütünlüğünün ve yüksek yoğunluk bölgesinin varlığının değerlendirilmesi
The role of posterior longitudinale ligamet (PPL) in lumbar disc herniation and the evaluation of the existence of high intensity zone (HIZ)
- Tez No: 132251
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAFAK SAHİR KARAMEHMETOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: lomber disk hernisi, PLL, YYB, traksiyon. 60, lumbar disc herniation, PLL, HIZ, traction. 62
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET LOMBER DİSK HERNİSİNDE POSTERİYOR LONGİTUDİNAL LİGAMANIN BÜTÜNLÜĞÜNÜN VE YÜKSEK YOĞUNLUK BÖLGENSİNİN (YYB) VARLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ Giriş ve Amaç: Bel ağrısı popülasyonların en çok yakındığı şikayetlerin başında gelir. Çoğu kez tam olarak hangi dokudan kaynaklandığı ortaya konamaz. Lomber disk herniasyonu bel ağrısı oluşturan nedenlerden birisidir. Bu çalışmanın amacı lomber disk hernisinde posteriyor longitudinal ligamanın (PLL) rolünü ve yüksek yoğunluklu bölgenin (YYB) (High Intensity Zone-HIZ) varlığının PLL ile bağlantılı olarak değerlendirilmesidir. Materyel ve metod: Lomber disk hernisi tanısı konan 75 hasta çalışmaya alındı. Hastaların, yaş, cinsiyet, boy, kilo, eğitim seviyesi gibi demografik özellikleri kaydedildi. Ayrıntılı bir anamnez alındı ve fizik muayeneleri yapıldı. Lomber direkt grafileri ile lomber MRG tetkikleri yapıldı. Rutin laboratuar tetkikleri yapılarak diğer hastalıklar ekarte edildi. MRG ile PLL ve YYB değerlendirildi. Hastaların hepsine manüel ve mekanik lomber traksiyon yapıldı. Ağrı; artıyor, azalıyor ve değişmiyor şeklinde kaydedildi. Sonuçlar: Hastanın ağrısının azalması PLL'nın sağlamlığı ile, ağrının artması PLL'nın yırtığı ile korele idi. Ameliyat edilen hastaların hepsinde PLL yırtık olarak bulundu. YYB varlığı her zaman sağlam PLL ile birlikteydi. 59Tartışma: Manüel ve/veya mekanik traksiyon, lomber disk hernili hastalarda, PLL'nın durumunu ortaya koymak amacı ile test terapötik olarak kullanılabilir. Ayrıca, sağlam PLL herniye disk materyelini engelleyerek YYB oluşumuna yol açıyor olabilir. Sonuç: Manuel traksion rutin fizik muayenenin bir komponenti olarak kullanıldığında hem tanı hem de tedavide bize yardımcı olabilir. PLL'ın bütünlüğünün korunup korunmaması cerrahi endikasyon konusunda yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE ROLE OF POSTERIOR LONGITUDINALE LIGAMENT (PLL) IN LUMBAR DISC HERNIATION AND THE EVALUATION OF THE EXISTENCE OF HIGH INTENSITY ZONE (HIZ) Introduction and Aim: Low-back pain is one of the most common and debilitating complaint in populations. Most of the time the exact cause is unknown. Lumbar disc herniation may be a source of low-back pain. The aim of this study was to evaluate the role of posterior longitudinale ligament (PLL) in lumbar disc herniation and the evaluation of the existence of high intensity zone (HIZ) in relation to PLL. Material and method: Seventy-five patients with lumbar disc herniation were included into this study. The demographic findings such as age, gender, height, weight, educational level were registered. A thourough history was obtained, and physical examination was performed. Conventional X-rays and MRI of the lumbar area were taken. Routine laboratory tests were obtained. The patient underwent lumbar tractions; first manual and then with a traction device. Pain was recorded as increasing, decreasing or unchanged. PLL and HIZ were evaluated with MRI. Results: Pain decreased with any kind of tractions was found to be correlated with rupture of PLL, pain increased with intact PLL. PLL was found to be ruptured in all patients who underwent surgical intervention. HIZ was found to be always with an intact PLL. 61Discussion: Manual and/or mechanical traction could be used as a test terapeutic in patients with lumbar disc herniation in order to find out if PLL was intact or ruptured. The integrity of PLL might be an important factor to decide about conventional or surgical intervention. Intact PLL might remodel disc herniation by contention of the disc material and formation of HIZ. Conclusion: Manual traction could be added to the routine physical examination as test therapeutic in patients with LDH.