Karpal tünel sendromlu hastalarda, semptomlar, klinik bulgular, elektrofizyolojik incelemeler ve el izokinetik kuvvet ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparitive assessment of the symptoms, clinical findings, electrophysiological studies and the isokinetic hand strength measurement in carpal tunnel syndrome
- Tez No: 132257
- Danışmanlar: PROF.DR. ZAFER HASÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, sinir iletim çalışması, izokinetik değerlendirme, Carpal tunnel syndrome, nerve conduction study, isokinetic testing
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
IV ÖZET Kaymak B., Karpal Tünel Sendromlu Hastalarda, Semptomlar, Klinik Bulgular, Elektrofizyolojik İncelemelerler ve El İzokinetik Kuvvet Ölçümlerinin Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Ankara, 2003. Bu çalışma, karpal tünel sendromlu (KTS) hastalarda el izokinetik kuvvet ölçülerinin değerlendirlmesi amacıyla yapıldı. Çalışamya 20 hasta ve bu hastalarla yaş ve cinsiyet bakımından uyumlu, ellerinde kuvvet kaybına neden olacak herhangi bir nöromuskuler rahatsızlığı olmayan, sağlıklı 20 birey kontrol olarak alındı. Hastaların 18' inde bilateral KTS vardı. Elde güç kaybına neden olan diğer sebepleri ekarte etmek için ayrıntılı muayeneleri yapılan hastalar, kan tetkikleri, sinir iletim çalışmaları ve direkt grafilerle değerlendirildi. Biodex System 3 dinamometre kullanılarak el izokinetik kuvvet ölçümleri (kavrama gücü, anahtar, üç nokta ve uç tutma) eksantrik-konsantrik modda, sırayla 30°/sn ve 10°/sn hızlarda yapıldı. KTS ve hasta grubu izokinetik ölçüm değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (P>0,05). Hastalar distal motor latanslarına göre gruplandı. Grupların kendi aralarında ve kontrol grubu ile karşılaştırmaları yapıldı. Bunlar arasında da anlamlı fark saptanamadı (P>0,05). Bu bulgularla, KTS'de görülen ve elde atrofi yapmadan, yalnız iletimde yavaşlamaya sebep olan demyelinizasyonun, izokinetik el kuvvet ölçümleri üzerine etkili olmayabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparative assessment of the symptoms, clinical findings, electrophysiological studies and the isokinetic hand strength measurement in carpal tunnel syndrome, Hacettepe Universty Medical School, Departement of Physical Medicine and Rehabilitation, Ankara, 2003. This study was run to assess the isokinetic testing of hand related muscles in carpal tunnel syndrome (CTS). Twenty CTS patients and their 20 age and sex-matched healthy controls -without any neuromuscular disease that could impede the motor functions of the hand muscles- were recruited. Eighteen patients had bilateral CTS. All the patients underwent a thorough neurological examination, complete laboratory analysis, electrodiagnostic studies along with direct roentgenological evaluations. Isokinetic muscle testing of their hands were carried out using Biodex System 3 in four sessions -grip strength, key, three point and tip tutma - with an eccentric (30°/sec)-concentric (10°/sn) mode. When compared with the healthy controls, no statistical significance was found in between the isokinetic test results (p>0.05). Nor was there any difference between the patients test results after grouping them according to their distal latency values (p>0.05). Overall, we have concluded that the demyelination in CTS patients -that causes decreased conduction velocities but no atrophy in their hands- would not contribute to a change in the isokinetic muscle functions of these patients.