Olopatadin oftalmik solüsyonun mevsimsel allerjik konjonktivit kliniği ve gözyaşı IL-4 ile IL-5 düzeyleri üzerine etkisi
- Tez No: 132459
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAY AKYOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mevsimsel Allerjik Konjonktivit, IL-4, IL-5, Olopatadin
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Allerjik konjonktiva hastaliklarının patogenezi tam olarak anlaşılamamıştır. Tip I aşın duyarlılık cevabı yanında TH-2 hücrelerinin rol aldığı inflamatuar cevap da kronik allerjik göz hastalıklarının patogenezinde rol oynayabilir. TH-2 sitokinlerinden olan IL-4 ve IL-5 sırasıyla tip I aşın duyarlılık cevabında rolü olan IgE sentezinde ve eozinofılide önemli rol oynar. Çalışmamızda sandviç ELISA yöntemi ile sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubunda ve mevsimsel allerjik konjonktivitli hastalarda mast hücre stabilizatörü ve antihistaminik etkisi olan olopatadin ile 21 günlük tedavi öncesi ve sonrası kapiller tüp ile alman gözyaşı örneklerinde IL-4 ve IL-5 seviyeleri belirlendi. Ayrıca tedavi grubunda tedavi öncesi ve sonrası semptomlar ve bulgular karşılaştırıldı, olopatadin ile ilgili yan etkiler ve ilaç intoleransı soruşturuldu. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tedavi öncesi ve sonrası IL-4 düzeyleri tedavi grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Tedavi grubunda IL-4 düzeyleri, tedavi sonrasında tedavi öncesine göre anlamlı olarak azalmıştı. IL-5 seviyeleri tüm olgularda belirlenemeyen düzeylerdeydi. Semptom ve bulgularda da, benzer şekilde, kontrol grubu düzeylerine inmese de anlamlı olarak tedavi sonrası dönemde düzelme izlendi. Olopatadin ile ilgili yan etki veya intolerans saptanmadı. Sonuç olarak IL-4'ün mevsimsel allerjik konjonktivit patogenezinde önemli rol oynadığı, ayrıca olopatadinin allerjik konjonktivit tedavisinde etkin, yan etkiye neden olmayan, iyi tolere edilebilen bir terapötik ajan olduğu sonucuna varıldı. Ancak IL-4 düzeylerinin kontrol grubu düzeylerine inmemesi, bulgu ve semptomların tam olarak düzelmemesi nedeniyle, olopatadinin mutlak mast hücre stabilizasyonu yapamadığı veya IL-4 'ün salınımının kısmen de olsa histamin dışı nedenlerle olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
The pathogenesis of allergic conjunctival diseases is not fully understood and cannot be explained only with type I hypersensitivity reaction. The inflammatory response including TH-2 cells may be an additional mechanism in the pathogenesis of this disease group. TH-2 cells produce the cytokines IL-4 and IL-5 which play important roles in production of IgE and eosinophilia, respectively. Olopatadine is an anti allergic agent which inhibits mast cell mediator release and possesses antihistaminic activity. In this study, tear levels of IL-4 and IL-5 were measured by sandwich ELISA kit using samples from healthy subjects and patients with seasonal allergic conjunctivitis, before and after 21 days treatment of olopatadine. Capillary tubes have been used to collect tears for the measurement of titers of IL-4 and IL-5. Treatment group was also evaluated for the signs and symptoms of the allergic conjunctivitis, side effects and ocular comfort of the drug olopatadine.