Deneysel vitrektomi sonrası oluşturulan staphylococcus aureus endoftalmisinin profilaksisinde infüzyon sıvı içinde vonkomisinin kullanımının etkinliği
- Tez No: 132462
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Vankomisin, Endoftalmi, S. aureus, Vitrektomi, Vancomycin, Endophthalmitis, Staphylococus aureus, Vitrectomy
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
I. ÖZET Bu çalışmada vitrektomi sonrası oluşturulan Staphylococus aureus endoftalmisinin deneysel profîlaksisinde infüzyon solüsyonu içerisinde vankomisin kullanımının etkinliği araştırılmıştır. Denekler, 2000-3000 gram ağırlığında 36 adet sağlıklı pigmente tavşandan oluşturulmuştur. Tavşanlar her bir grupta 6 denek olacak şekilde randomize olarak 6 eşit gruba ayrılmıştır. Tüm deneklerin birer gözü kulllanılmış olup, bütün tavşanlara vitrektomi uygulanmıştır. Vitrektomi esnasında içerisinde vankomisin (20 ug/ml) içeren veya içermeyen 100 ml BSS (balanced salt solution) infüzyon solüsyonu kullanılmış olup, operasyon sonrasında intravitreal S. aureus enjeksiyonu yapılmıştır. Grup 1, BSS kullanılmış olup, takiben 1,000 colony forming units (CFU) S. aureus; Grup 2, BSS içerisinde 20 ug/ml vankomisin (VBSS) kullanılmış olup, takiben 1,000 CFU S. aureus; Grup 3, BSS kullanılmış olup takiben 2,000 CFU S. aureus; Grup 4, VBSS kullanılmış olup takiben 2,000 CFU S. aureus; Grup 5, BSS kullanılmış olup, takiben 4,000 CFU S. aureus; Grup 6, VBSS kullanılmış olup, takiben 4,000 CFU S. aureus enjeksiyonu yapılmıştır. Denekler cerrahi sonrası 5 gün süreyle klinik gözleme tabi tutulmuş olup, 5. günün sonunda tüm gözlerden 0.1 mi vitreus örneği aspire edilmiş ve kültüre edilmiştir. Gözler enükle edilerek histopatolojik inceleme yapılmıştır. Vankomisin kullanılmayan grup 1, 3, 5, ve vankomisin kullanılan grup 6' da tüm gözlerde endoftalmi gelişti. Grup 2 ve 4' de endoftalmi gözlenmedi. Bakteriyel kültürde grup 2 ve 4'de üreme gözlenmedi. Grup 1, 3, ve 5'te tüm kültürlerde üreme gözlenirken, grup 6'da beş gözden alman kültürde üreme gözlendi, bir gözde ise üreme gözlenmedi. Çalışmanın sonuçlan değerlendirildiğinde infüzyon solüsyonu içinde 20 ug/ml konsantrasyonda kullanılan vankomisin, 1,000 ve 2,000 CFU S.aureus ile oluşan intraoküler inflamasyonu ve bakterinin çoğalmasını anlamlı derecede azaltmaktadır (p0.05). Ancak enflamasyonun şiddetini klinik olarak azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
II. ABSTRACT This study was performed to test the prophylactic efficacy of vancomycin irrigating solution during vitrectomy to prevent Staphylococus aureus endophthalmitis. This study was carried out on one eye of 36 healthy pigmented rabbits weighing 2000-3000 g groups. The rabbits were divided into six groups each containing six rabbits. Vitrectomy was performed to all of the rabbits. Vitrectomy using 100 ml of BSS (balanced salt solution) irrigating solution with or without vancomycin was followed by intravitreal injection of S. aureus. Group 1, BSS was used, followed by injection of 1,000 colony forming units (CFU) S. aureus; Group 2, BSS fortified with vancomycin 20 ug/ml (VBSSS) was used, followed by injection of 1,000 CFU S. aureus; Group 3, BSS was used followed by injection of 2,000 CFU S. aureus; Group 4, VBSSS was used followed by injection of 2,000 CFU S. aureus; Group 5, BSS was used followed by injection of 4,000 CFU S. aureus; Group 6, VBSSS was used followed by injection of 4,000 CFU CFU S. aureus. The eyes were examined clinically for 5 days after surgery. At the end of fifth day 0. 1 ml of vitreous sample was aspirated and cultured. The eyes were enucleated and histopathologic examination was performed. Endophthalmitis developed in all eyes in Groups 1, 3, 5 (not given vancomycin) and Group 6 (was given vancomycin). Endophthalmitis did not develop in Groups 2 and 4. Bacterial growth was not observed in Groups 2 and 4. Bacterial growth was observed in all six eyes of Groups 1, 3, and 5, and in five eyes of Group 6. When 1,000 and 2,000 CFU S. aureus were injected after vitrectomy, 20 jag/ml vancomycin in the irrigating solution significantly diminished the intraocular inflammation and the rate of bacterial proliferation (pO.001). Vancomycin in the irrigating solution at this concentration did not significantly effect incidence of endophthalmitis and bacterial proliferation when 4,000 CFU S. aureus was injected, but the degree of inflammation was less severe (p>0.05).