Deneysel enfekte beyaz farelerde Strobilocercus fasciolaris'e Albendazol ve Praziquantel'in etkisi
  1. Tez No: 80147
  2. Yazar: KADER YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DOĞANAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Strobilocercus fasciolaris, fare, albendazol, praziquantel, Strobilocercus fasciolaris, mice, albendazole, praziquantel
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
46 ÖZET Deneysel Enfekte Beyaz Farelerde Strobilocercus fasciolaris'e Albendazol ve Praziquantel'in Etkisi Bu çalışma albendazol ve praziquantel'in S. fasciolaris'm gelişimine ve sağaltımına albendazol ve praziquantels etkilerini incelemek için yapılmıştır. İlaçlar S. fasciolaris gelişimine koruyucu etkilerinin belirlenmesi amacıyla enfeksiyondan iki gün önce başlanarak 30 gün süreyle, S. fasciolaris sağaltımına etkilerinin belirlenmesi için ise enfeksiyonun 63. gününden itibaren 14 gün süreyle uygulanmıştır. Albendazol 15 mg/kg (150 ppm), praziquantel 200 mg/kg (2000 ppm) dozda yemle birlikte verilmiştir. Albendazol'ün S. fasciolaris gelişimine koruyucu etkisinin belirlendiği grupta makroskobik olarak hiçbir kistin gelişmediği saptanmıştır. Ancak bu farelerin karaciğerlerinin histolojik kesitlerinde küçük kistik yapılara rastlanmıştır. Bu ilacın gelişen S. fasciolaris^ere etkisinin denendiği gruptaki farelerdeki kistlerin bir kısmında kist duvannın kalınlaşarak içlerindeki larvaların bütünlüğünün bozulduğu, diğerlerinde ise kist duvarlarının şeffaf ve içlerindeki S. fasc/o/aris'lerin küçük ve cansız olduğu gözlenmiştir. Praziquantel'in kist gelişimine koruyucu etkisinin denendiği gruptaki farelerde ilacın kist gelişimine engel olmadığı fakat pozitif kontrol grubundakilere oranla karaciğerde gelişen kist sayısını azalttığı gözlenmiştir. Praziquantel'in gelişmekte olan S. fasciolaris\ere etkisi % 27,2 olarak saptanmıştır. Gelişen S. fasc/o/arislere etkisinin belirlenmesi için uygulanan gruptaki farelerde kistlerin çoğunda larva yapılarının bozulduğu saptanmış olup praziquantel'in gelişmiş S. fasc/o/anslere etkisi % 93,4 olduğu tespit edilmiştir. Kist gelişen tüm gruplarda karaciğer ve dalakta S. fasciolaris'e bağlı olarak büyüme gözlenmiştir. Sonuçta albendazol'ün S. fasciolaris gelişiminde koruyucu etkisi olduğu gözlenirken praziquantels bu duruma rastlanmamış, gelişen kistlerin sağaltımında her iki ilaç da başarılı olmuştur.
Özet (Çeviri)
47 SUMMARY This study was conducted to analyse the effects of albendazole and praziquantel on the development and treatment of S. fasciolaris. In order to determine the profilactive effects of development of S. fasciolaris, the drugs (albendazole and praziquantel) were given 2 days before the infection and for a period of 30 days. Also to determine the effects of S. fasciolaris treatment, both drugs were given at the 63r day of the infection and for a period of 14 days. The dosage of albendazole and praziquantel were 15 mg/kg (150 ppm) and 200 mg/kg (2000 ppm) respectively. These were given with normal daily diet. In the group, in which albendazole had a profilactive effect on the development of S. fasciolaris, no macroscopic cystic development was observed. However, in the histological sections of the livers, some microscopic cystic structures were found. At the group, which was tested for the effects of the drug on the wholeness of larvae were destroyed. In the other groups, it was observed that cyst walls became transparent and in which S. fasciolaris didn't develop to mature stages, and they were quite small and dead. In the group, in which the profilactive effects of praziquantel on the cyst developments, it was observed that the drug had no effect on the development of cysts. But compared to the positive control group (no drugs were given), the drug reduced number of cysts in the liver. The effects of praziquantel the developing S. fasciolaris were calculated to be 27,2 %. In the mice that the drug was applied in order to determine the effects on developing S. fasciolaris, it was recorded that larval structures in most of the cysts were deformed. The prevantive effect of praziquantel on the developed S. fasciolaris was calculated to be 93.4 %. In the all groups, which cyst development was encountered enlargements in liver and spleens were observed, depending on the S. fasciolaris. As a result, while no profilactive effects of albendazole observed on the development of S. fasciolaris, no such effects were observed with praziquantel. Both drugs were successfully effective in the treatment of developing cysts.