Deri ile ilişkili lenfoid bileşenlerin Antijenik yapılarının mikozis fungoides ve parapsoriasis'deki değişimlerle karşılaştırılmalı olarak olarak incelenmesi: ışık mikroskobu düzeyinde immünohistokimyasal çalışma
Comparative exemination of antigenic prafile of skin associated lymphoid components and changes in mycosis fungoides and parapsoriasis light microscopic immunohistochemical study
  1. Tez No: 132568
  2. Yazar: N. DİLARA ZEYBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN AŞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Skin, SALT, Langerhans cells, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Deri ile ilişkili lenfoid bileşenlerin antijen ik yapılarının mikozis fungoides ve parapsöriasisdeki değişimlerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi: Işık mikroskobu düzeyinde immünohistokimyasal çalışma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Uzmanlık Tezi. Ankara, 2003. Günümüzde derinin fiziksel bir bariyerden çok aktif bir immün organ olarak işlev gördüğü kabul edilmektedir. Deri immün sistemi olarak adlandırılan mikroçevre; epidermiste yer alan keratinositler, özel antijen sunucu hücreler olarak fonksiyon gören Langerhans hücreleri, intraepidermal ve dermal T lenfositler, dermal dendritik hücreler, dermal endotel hücreleri ve bu hücrelerin salgıladıkları sitokinler ve hümoral faktörlerden oluşur. Bu çaüşma ile deri immün sistemini oluşturan bileşenlerin normal antijenik özellikleri ve bununla ilişkili işlevlerinin ortaya konması amaçlandı. Bu açıdan anti-HLA sınıf II, anti-CDla, anti-CD4, anti-CD8, anti-CD44, anti-CD45, anti-CD52, anti-CD68, anti-CD173, anti-CD231 ve henüz CD kodu almamış 70401 monoklonal antikorları kullanılarak deri örnek kesitleri üzerinde indirekt immünoperoksidaz yöntemi uygulandı. Bulgularımıza destek sağlamak amacıyla mikozis fungoides ve parapsoriasis gibi farklı iki patoloji de çalışmaya dahil edildi ve elde edilen veriler karşılaştırmalı olarak kullanıldı. Çalışmada deri immün sistemini oluşturan bileşenlerin antijenik dağılımları ve deride gerçekleşen immün olaylarda olası rolleri tartışılmıştır. HLA sınıf II ve CD la molekülleri epidermiste Langerhans hücrelerini göstermiştir. Langerhans hücreleri HLA sınıf II molekülü ile peptid yapılı antijenleri sunarken CDla ile fosfolipid yapıdaki antijenleri sunmaktadır. CD4, CD8, CD44, CD45 ve CD52'nin hem normal hem de patolojik deri örneklerinde dermişte seçici bir grup lenfositte izlenmesi derideki lenfositlerin rastgele göç etmediğini göstermesi açısından önemlidir. Normal derilerde HLA sınıf II eksprese eden lenfositler ise sürekli antijenik yapılarla karşı karşıya olan derideki lenfositlerin aktif olduğunu ortaya koymaktadır. Henüz CD kodu almamış 70401 ile hem normal hem de patolojik derilerde dendritik uzantılı hücrelerde işaretlenme gözlenmesi, bu molekülün dendritik uzantılı hücreler için bir işaretleyici olabileceğini düşündürdü. Hem normal hem patolojik deri örneklerinin endotelinde işaretlenme izlediğimiz CD231'in normal derilerde zayıf ekspresyonunun mikozis fungoidesde artmış olması bu molekülün hücre göçünü kuvvetlendirici bir endotel işaretleyicisi olabileceğini düşündürdü.Anahtar Kelimeler. Deri, SALT, Langerhans hücreleri, immünohistokimya
Özet (Çeviri)
Comparative examination of antigenic profile of skin associated lymphoid components and changes in Mycosis fungoides and Parapsoriasis: Light microscopic immunohistochemical study, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Histology and Embriyology, Ankara, 2003. Nowadays skin is considered as a very active immune organ far more being than only a physical barrier. The microenvironment of skin, which is called skin immune system, is made up of keratinocytes and Langerhans cells, which are specialized antigen presenting cells of epidermis, intraepidermal and dermal T lymphocytes, dermal dendritic cells, dermal endothelial cells and the cytokines and humoral factors that they secrete. The aim of this study was to present the normal antigenic profile and related functions of skin immune system components. For this purpose indirect immunoperoxidase technique was performed on skin sample sections by using anti-HLA class II, anti- CDla, anti-CD4, anti-CD8, anti-CD44, anti-CD45, anti-CD52, anti-CD68, anti- CD173, anti-CD231 and a 70401 coded, but not yet CD classified, monoclonal antibody. To support our findings two different pathologies, namely Mycosis fungoides and parapsoriasis, were also enrolled and their results were used as comparative knowledge in our study. In this study, the antigenic distribution of skin immune system components and their possible roles in immune reactions going on in skin is discussed. HLA class II and CD la molecules indicated to Langerhans cells within epidermis. Langerhans cells present peptide antigens by HLA class II whereas phospholipid antigens are presented by CDla. Expression of CD4, CD8, CD44, CD45 and CD52 on a selective group of lymphocyte in both normal and pathological dermal skin samples is important in displaying the non-random lymphocyte migration to skin. HLA class II expressing lymphocytes İn normal skin proves the active status of lymphocytes which are continuously challenging with antigenic structures. Observing labelling of dendritic cells with 70401, which has not yet CD classified, in both normal and pathological skin samples implied this molecule could be a marker for dendritic cells. CD23 1 which was weakly expressed in normal skin endothelium whereas increased in skin of patients with Mycosis fungoides, suggested to its role as an endothelial marker intensifying cellular migration.