İçme suyu arıtımında doğal maddelerin kullanımı
The Use of natural materials in drinking water treatment
  1. Tez No: 133051
  2. Yazar: HATİCE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BERKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Drinking water treatment, chemical substances, natural materials, coagulation, filtration
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İÇMESUYU ARITIMINDA DOĞAL MADDELERİN KULLANIMI Hatice YILDIZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali BERKTAY 2001, Sayfa Jüri : Prof. Dr. Kemal GÜR Doç. Dr. Ali BERKTAY " Yrd. Doç. Dr. Yüksel KAN İçme suyu arıtımından gaye, suyun kullanma maksadına uygun hale getirilmesidir. Tabiatta mevcut su kaynakları, bazı istisnalar dışında içme, kullanma ve sanayii su ihtiyaçları için doğrudan doğruya kullanılmaya uygun değillerdir. Bu nedenle suların bir arıtma işleminden geçirilmesi gerekir. İçme suyu arıtımında, koagülasyon ve fıltrasyon yaygın uygulanan arıtma yöntemlerinden birisidir. Bu çalışmada, koagülasyon amaçlı kullanılan kimyasal maddelere alternatif olarak, meşe palamudu, at kestanesi, kırmızı-yeşil mercimek ve mısır koçanı gibi doğal maddelerin kullanımı araştırılmıştır. Filtrasyon çalışmalarında ise, çift yataklı filtrelerde Kayısı Çekirdeği Kabuğu (KÇK) nun filtre üst malzemesi olarak kullanımı araştırılmıştır. Sonuç olarak; doğal koagülant maddesi olarak kullanılan meşe palamudu, at kestanesi ve kırmızı-yeşil mercimeğin suya renk verdiği ve sadece düşük pH değerlerinde sonuç verdiği, bunun için içme suyu arıtımında kullanımının uygun olmadığı belirlenmiştir. Mısır koçanının ise 30 mg/L dozda, 6.0-8.5 pH aralığında, çok yüksek bulanıklık değerlerinde (95 NTU), %98'lere varan bir verimle iyi bir koagülant madde özelliği gösterdiği ve bu özelliği ile kimyasal koagülantlara alternatif olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Filtrasyon işleminde ise, Kum+KÇK ile teşkil edilen çift tabakalı filtrelerde özellikle 25 NTU bulanıklıkta 100ml/dak (3.6 m /m /sa) süzme hızında, bulanıklık giderim verimi, sadece kum ve sadece KÇK ile oluşturulan tek tabakalı fıltrelerdeki bulanıklık giderim veriminden yüksek olmuştur. Kum+KÇK ile teşkil edilen çift tabakalı filtrelerde, filtrasyon süresi tek tabakalı filtrelerden daha uzun olmakta ve aynı zamanda geri yıkama periyodu da uzamaktadır. Anahtar Kelimeler : İçme suyu arıtımı, Kimyasal madde, Doğal madde, Koagülasyon, Filtrascyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE USE OF NATURAL MATERIALS IN DRINKING WATER TREATMENT Hatice YILDIZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environment Engineering Supervisor : Assoc. Prof, Dr. Ali BERKTAY 2001, page Jury : Prof. Dr. Kemal GÜR Assoc. Prof. Dr. Ali BERKTAY Assist. Prof. Dr. Yüksel KAN The objective of water treatment is to obtain a safe water for the general human usage. Natural water sources, with some exception, are not suitable for the consumption of municipal and industrial water. For this, some treatment processes should be applied. Coagulation and filtration are common processes applied in drinking water treatment. In this study, Quercus hispanica var. lucombeana, Aescuhis hippocastonum, Lens esculenta and Zea mays are investigated as natural coagulant which can be alternative to chemical substances, in coagulation processes. In filtration process, the use of shell of apricot seeds (SAS) is searched as a upper material in doubled-layer filtration units. As a results, the use of Quercus hispanica var. lucombeana, Aescuhis hippocastonum and Lens esculenta gave a undesired colour to water and they could conly be used at very low pH level. It is concluded that, they are totaly in effective to be used in drinking water treatment. However, Zea mays is very effective at the concentration of 30 mg/L and the pH level of 6.0 to 8.5 and always gives a good turbidity removal up to about 98 % even operated at very high raw water turbidity levels (up to 95 NTU). Thus, Zea mays could be used as naturalcoagulant alternatively to chemical substances. In filtration units, operation of the sand + SAS doubled-layer filtration unit operated at 25 NTU turbidity and 100 ml/sec (3.6 m3 /m2/h) achieved a higher turbidity removal rate compared with single layer filtration. Filtration time in doubled-layer filtration unit is obtinated as much longer as the filtration time in single layer filtration so, the time of back washing is to being much longer for the doubled-layer filtration