Bornova'nın çocuk oyun alanlarının peyzaj mimarlığı yönünden etüdü ve daha uygun koşulların oluşturulmasına yönelik bir çalışma
An Investigation regarding to obtain better conditions in children's playgrounds of Bornova in the view of the landscape architecture
  1. Tez No: 134505
  2. Yazar: HANDAN ÖZKASAP ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk ve oyun, çocuk oyun alanı, oyun elemanları, oyun alanı güvenliği, children and play, children playground, playground equipment, playground safety
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu araştırmada, İzmir ili Bornova ilçe belediyesine bağlı çocuk oyun alanları, belediyelerin, üniversite öğretim üyelerinin, yerli ve yabancı oyun alam konstrüksiyon malzemeleri imalatçılarının ve güvenlik komisyonlarının görüşlerinden, mevcut çalışmalardan ve çeşitli literatürlerden yararlanarak oluşturulan çocuk oyun alanlarının tasarım ve planlama kriterleri doğrultusunda incelenmesi amaçlanmıştır. Eksiklikler belirlenerek, optimal koşulların sağlanabilmesi için gereken düzenlemeler ve yönlendirmeler ortaya konmuştur. Bu amaçla, Bornova belediyesi çocuk oyun alanlarının konstrüksiyon, malzeme, bitkilendirme, güvenlik, tasarım ve planlama bakımından uygunlukları araştırılmış ve eksiklikleri saptanmıştır. 10 adet çocuk oyun alam incelemesi sonucu, hiçbirinin optimal koşullan sağlamadığı, tasarım ve planlama, güvenlik, içerdikleri donatı ve tesisler açısından çoğunluğunun yetersiz durumda olduğu saptanmıştır. Avrupa Birliğine giriş süreci içerisinde bulunan ülkemizde bu alanların düzenlenmesi için gerekli olan TSE ( Türk Standartları Enstitüsü) standartlarının bulunamaması üzücü bir sonuç olarak karşımıza çıkmıştır. Karşılaştırmalar yerli ve yabancı literatürlerde yer alan standartlara göre yapılmıştır. Literatür incelemeleri sonucunda kriterler ve düzenlemeler belirlenmiş ve gerekli yönlendirmeler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to investigate the children playgrounds in municipality of Bornova in Izmir in the view of their designs and planning criteria using various literatures and present studies, advises of safety commissions, the acknowledge of domestic and foreign playground equipment manufacturers, supervisors of municipalities and professionals of universities. The necessary regulations and guidance to obtain optimal conditions while determining the shortages have been determined. In this target, children playgrounds in the municipality of Bornova were investigated by the criteria like construction, equipment, planting, safety, design, and planning were exposed for the necessary requirements fer optimal conditions. There was not any proper one in ten different playground and the most of them were completely insufficient and away from the optimal conditions according to their planning, design, safety, equipment and construction criteria. We found unfortunate that, there was no criteria or standard for the children playgrounds in our country even in TSE (The Institution of Turkish Standards). Therefore, domestic and foreign criteria or standards in the literature are used and compared to those in our playgrounds. The regulations, organisations and standards according to these literature have been defined and the necessary advises to get optimal conditions have been put forward.