Sayısal kütüphane için otomatik dizinleme yapan bir sistemin geliştirilmesi
Design of an automatic indexing system for digital libraries
  1. Tez No: 134545
  2. Yazar: GAYE KARAGÜLLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR KARAOĞLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi erişimi, vektör uzayı modeli, otomatik metin analizi, dizinleme, Information retrieval, vector space model, automatic text analysis, indexing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
V ÖZET SAYISAL KÜTÜPHANE İÇİN OTOMATİK DİZİNLEME YAPAN BİR SİSTEMİN GELİŞTİRİLMESİ KARAGÜLLE, Gaye Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Bahar KARAOĞLAN Eylül, 2003, 101 sayfa Günümüzde, bilgi artık fizikselden çok sayısal ortamlarda üretilmekte ve saklanmaktadır. İnternet gibi, çok büyük boyutlarda bilgi içeren ortamlarda, sorgulanan bilgiye en kısa zamanda ve doğru olarak erişilebilmesi için de, bilgiyi içeren belgelerin sınıflandırılması gerekmektedir. Bu kadar fazla belgenin sınıflandırma işleminin elle yapılması olanaksız olduğundan, bu işlemi otomatik olarak yapacak sistemlere ihtiyaç duyulmuş ve çeşitli modeller geliştirilerek, çeşitli belge sınıflandırma ve erişim sistemleri gerçeklenmiştir. Bu tezde de, bilgi erişim modelleri üzerinde bir araştırma yapılmış, istatistiksel modeller arasında en temel olan“vektör uzayı modeli”benimsenerek, otomatik metin analizi ile İngilizce belge sınıflaması yapan bir sistem geliştirilmiş ve doğruluğu 50 adet kitap üzerinde denenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DESIGN OF AN AUTOMATIC INDEXING SYSTEM FOR DIGITAL LIBRARIES KARAGÜLLE, Gaye MSc. Thesis in International Computing Institute Supervisor: Prof. Bahar KARAOGLAN October, 2003, 101 pages Today, information is mainly created and stored in digital media. In media which store large amount of information, like internet, for the correct and fast retrieval of needed information, documents that contain information should be categorized. Because of large amount of documents in this media, this process cannot be made manually. The systems that can make this automatically are needed. In this thesis, a literature search is made about information retrieval models and the basic statistical model“vector space model”is chosen, in order t o d esign a n i ndexing a nd c ategorization sy stem u sing automatic text analysis, and the correctness of the system is analysed for 50 books.