Osima Adası'nın çevresindeki akıntı sistemlerinin oluşturduğu farklı su yapılarının özellikleri üzerine araştırma
The investigation on the different water characteristics around Osima Island formed by current systems
  1. Tez No: 134546
  2. Yazar: ESİN YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAŞİT GURBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Osima Adası, Kuroshio Akıntısı, mixing, upwelling, soğuk su girdabı, primer prodüktivite, Von Karman Vortex Street, Brunt- vâisâlâ frekansı, Osima Island, Kuroshio Meander, mixing, upwelling, cyclonic eddy, primer productivity, Von Karman Vortex Street, Brunt- vâisâlâ frekans
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Osima Adası Japonya' mn ana kara parçası olan Honshu' nun güneyinde yer almaktadır. Kuroshio Akıntısı, ada etkisi ve Osima Adası'nın çevresinin batimetrisi, girdap, upwelling, mixing gibi bazı fiziksel oluşumlara neden olmaktadır. Araştırmanın amacına yönelik olarak sörvey data analizleri ve uygun matematiksel parametreler kullanarak, Osima Adası çevresinde gözlenen fiziksel oluşumlar sonucunda oluşan bazı farklı su yapılarının özelliklerini tespit etmek ve balıkçılık açısından önemli olan primer prodüktivitenin yüksek olduğu alanlar hakkında tahminde bulunmak araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın sörvey datalan, Tokyo Balıkçılık Üniversitesi' ne ait Seiyo-maru araştırma gemisi ile, 10-12 Mayıs 2002 tarihlerinde, aquashuttle, ADCP, XBT, termosalinograf ve fluorometre ekipmanları kullanılarak alınmıştır.V Sörvey sonucunda, Osima Adası'nm batısında, B tipine sahip Kuroshio Akıntısı'nın etkisiyle oluşan türbülans ve mixing alanları tespit edilmiştir. Ayrıca, Osima Adası'nm doğusunda, soğuk su girdabı (cyclonic eddy) ve upwelling oluşumu tespit edilmiştir. Hesaplanan matematiksel parametreler sonucunda; B akıntı tipine sahip Kuroshio Akıntısı ve Senbasi Sığlığı' nm etkisiyle Osima Adası çevresindeki türbülans ve termoklin oluşumları tespit edilmiştir. Buna ek olarak, Osima Adası çevresindeki farklı akıntı özelliklerinin etkisiyle Von Karman Vortex Street oluştuğu tahmin edilmiştir. Osima Adası; kuvvetli akıntı ve farklı akıntı dağılımları gibi oşinografik etkenlerin olduğu bölgede olmasından dolayı, primer prodüktiviteye olan katkısı ve balıkçılık için potansiyel bölge olması sebebiyle önemlidir.
Özet (Çeviri)
Osima Island is placed at the southern of Honshu, which was main land of Japan. Some physical formations such as eddy, upwelling, and mixing occur caused by Kuroshio Meander, island mass effect and bathymetry of Osima Island. To determine the physical structure of water observed because of oceanographic effects around Osima Island and estimate high primer productivity areas around the island are suggested to be used for fisheries by data analysis of hydrographic observations and approved numerical parameters were aimed. Two hydrographic observation data were obtained between 10-12 May 2002 on cruises of the Seiyo-maru research and training vessel of the Tokyo University of Fisheries. Aquashuttle, ADCP, XBT, thermosalinograph and fluorometer obtained the data used in the investigation.VII At the end of the hydrographic observations, in the West Side of Osima Island, turbulence formation and the mixing areas formed by the B type Kuroshio Meander were determined. In addition, in the lee of the island, cyclonic eddy and upwelling formation were determined. At the end of the numerical analysis, turbulence and thermocline formation, which were formed by Senbasi Shallow and brunch of B type Kuroshio Meander, were determined around the Osima Island. Von Karman Vortex Street formation which was formed by flow disturbance was determined additionally. Oceanographic effects such as strong current and different flow disturbance where were occured around the Osima Island are important contribution to the productivity and potential for fisheries in this area.