Farklı kökenli sarı kantaron (Hypericum perforatum L. ) tiplerinin adaptasyonu ve ontogenetik varyabilitesi
Investigation on the adaptation and ontogenetic variability of types of St. John's wort (Hypericum perforatum L. ) with different origin
- Tez No: 134615
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum L. (Sarı Kantaron), Ontogenetik Varyabilite, Hipericin, Hypericum perforatum L. (St. John's Wort), Ontogenetic Variability, Hipericin
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET FARKLI KÖKENLİ SARI KANTARON (Hypericum perforatum L.) TİPLERİNİN ADAPTASYONU VE ONTOGENETİK VARYABİLİTESİ GEREN, Hatice Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ayhan CEYLAN Haziran 2003, 86 sayfa Bu çalışma İzmir ekolojik koşullarında, 2000 ve 2001 yıllarında farklı kökenli sarı kantaron (Hypericum perforatum L.) tiplerinin adaptasyonu ve ontogenetik varyabilitesini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Araştırma faktörlerini, 7 farklı kökenli sarı kantaron tipi ve 3 farklı biçim zamanı (çiçeklenme öncesi, çiçeklenme dönemi ve çiçeklenme sonrası) oluşturmuştur. Sonuçlara göre; en uygun biçim zamanı olarak, yeşil ve drog herba verimi bakımından çiçeklenme sonrası, en yüksek hipericin içeriği yönünden ise çiçeklenme dönemi tespit edilmiştir. Gerek yeşil herba (1. yıl: 837,4 kg/da, 2. yıl: 3954,5 kg/da) ve drog herba (1. yıl: 315,8 kg/da, 2. yıl: 2088,3 kg/da) verimi, gerek hipericin oranı (1 yıl: % 0,151, 2. yıl: % 0,266) bakımından Yunanistan kökenli (6 nolu) tip en üstün tip olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ADAPTATION AND ONTOGENETIC VARIABILTY OF TYPES OF St. JOHN'S WORT (Hypericum perforatum L.) WITH DIFFERENT ORIGIN GEREN, Hatice Ph. D. in Field Crops Department Supervisor : Prof. Dr. Ayhan CEYLAN June 2003, 86 pages This study was conducted in order to determine adaptation and ontogenetic variability of types of St. John's Wort (Hypericum perforatum L.) with different origin under İzmir ecological conditions in the year 2000 and 2001. 7 different types of St. John's Wort with different origin and 3 different cutting time (before blooming, full blooming, after blooming) were examined as the study factors. According to the results; it was determined that the most suitable cutting time for the fresh herb and drug yield was after blooming stage and for the highest hipericin content it was at the full blooming stage. St. John's Wort type Greek origin was superior than the other types with regard to either fresh herb (1st year: 837,4 kg/da, 2nd year: 3954,5 kg/da) and drug yield (1st year: 315,8 kg/da, 2nd year: 2088,3 kg/da) or hipericin content (1st year:% 0,151, 2nd year: % 0,266).