Doğadan yakalanan çipura (Sparus aurata L. 1758) yavrularının farklı besinlere bağlı gelişimlerinin ve karaciğer histolojilerinin incelenmesi
Investigation on growth and liver histology of gilthead sea bream (Sparus aurata L. 1758) juveniles related on different foods
- Tez No: 134616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHİN SAKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çipura, gelişim, karaciğer, histoloji, kan serumu, Gilthead sea bream, growth, liver, histology, blood serum
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET DOĞADAN YAKALANAN ÇİPURA (Spams aurata L. 1758) YAVRULARININ FARKLI BESİNLERE BAĞLI GELİŞİMLERİNİN VE KARACİĞER HİSTOLOJİLERİNİN İNCELENMESİ KAMACI, H.Okan Doktora Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Şahin SAKA Mart 2003, 101 sayfa Bu çalışmada farklı besinlerin Çipura balıklarının gelişimleri ve karaciğer histolojilerine etkileri incelenmiştir. Denemede kullanılan balıklar E.Ü. SÜFA Dalyanından ortalama 94.27±2.52 gr ağırlıkta temin edilmiştir. Denemeler iki farklı grupta 90 gün boyunca sürdürülmüş, A grubu balıklara ticari pelet yem ve B grubu balıklara taze balık eti (sardalya ve hamsi eti) ile besleme yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda A ve B grubu için gelişimler 90. gün sonunda sırası ile 127±3.39 ve 133±2.66 bulunmuştur. A grubu balıkların hepatositlerinde B grubuna göre daha yoğun şekilde lipid vakualizasyonu belirlenmiş ve nükleuslarının hücrenin periferine doğru göç ettiği belirlenmiştir. Ayrıca balıkların SGOT, SGPT ve SLDH değerleri aylık periyotlarda ölçülmüş ve gruplar arasındaki farklılıklar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION ON GROWTH AND LIVER HISTOLOGY OF GILTHEAD SEA BREAM (Spams aurata L.1758) JUVENILES RELATED ON DIFFERENT FOODS. KAMACI, H.Okan Ph. D. in Faculty of Fisheries Supervisor: Ass. Prof. Dr. Şahin SAKA March 2003, 101 pages In this study, effects of different food on growth and liver histology of gilthead sea bream (Spams aurata L. 1758) were investigated. Fish were collected from E.Ü. SÜFA Lagoon and had 94.27±2.52 mean weight. Experiments were continued with two different groups for 90 days. Group A, fish was fed with commercial pelleted food and group B with fresh fish (sardine and anchovy meat). As a result of this study, growth of group A and B were determined 127±3.39 and 133±2.66 at the and of 90 days, respectively. Hepatocytes of group A had lipid vacuoles more than group B, and their nucleus were migrate perifery of cell. In addition, SGOT, SGPT and SLDH parameters of fish were measured mountly intervals, and differentiation between these values were determined for two groups