Boncuk dağlarının (Burdur) flora ve vejetasyonu
The Flora and vegetation of Boncuk mountains (Burdur)
  1. Tez No: 134656
  2. Yazar: ESAT ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SEÇMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Vejetasyon, Boncuk Dağları, Flora, Vegetation, Boncuk Mountains
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZET BONCUK DAĞLARI (BURDUR) KLORA VE. VEJETASYONU ÇETM,Esat Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Özcan SEÇMEN Eylül 2003, 179 sayfa Bu çalışma Güneybatı Anadolu'da bulunan ve güneybatıda Ören (Muğla) ilçesi ile güneydoğuda Altınyayla (Burdur) arasında uzanan Boncuk Dağlarının (2340 m) flora ve vejetasyonunu içermektedir. Flora çalışmaları sonucu bölgede 82 familya ve 339 cinse ait tür ve tür altı düzeyde 850 takson tespit edilmiştir. Saptanan taksonların 179'u endemik olup, toplam floraya oram % 21' dir. Çalışma bölgemizin doğu kısmı“ Doğu Boncuk Dağlan ”adıyla önemli bitki alanlarından biri kabul edilmiştir. Bu çalışmada, 8 bitki birliği saptanmış, bunlardan 4'ü yem tanımlanmıştır. 4'ü ise daha önce araştırmacılar tarafından saptanmış ancak sintaksonomik koda göre değerlendirilmemiş olup, bunlar kod kurallarına göre düzeltilmiş ve isimlendirilmiştir. Bu birlikler ve ait oldukları sintaksonomik kategoriler aşağıdaki gibidir: Çalışma alanımızda 8 bitki birliği saptanmıştır. Bu birlikler;. Paliuro-Quercetum cocciferae ass. nova. Quercetum pubescentis - infectoriae ass. nova. Alysso - Pinetum brutiae ass. nova. Origano-Pinetum nigrae ass. nova. Siderito-Cedretum libani ass. nova.VI. Scorzonero-Juniperetum excelsae ass. nova.. Astragalo-Marrubietum bourgaei ass. nova.. Siderito-Daphnetum oleoidi ass. nova. Sonuç olarak, araştırma alanımızın vejetasyonusun tipik geçit bölgesi özelliklerini yansıttığı ortaya çıkmaktadır. Kuzeybatı Anadolu stebi ile Güneybatı Anadolu stebini karakterize eden Astragali Brometea sınıfı; yurdumuzun Akdenizli bölgelerinde kıyı şeridi boyunca oldukça iyi gelişmiş çok sayıda kserofit ve yaprak döken orman formasyonlarını içeren Quercetea ilicis ile üst Akdeniz vejetasyon kalındaki yaprak döken orman formasyonlarını içeren Quercetea pubescensis sınıfı ve Orta Anadolu stebini karakterize eden Astragalo Brometea sınıfı çalışma bölgemizde birbirine karışmaktadır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE FLORA AND VEGETATION OF BONCUK MOUNTABfS (BURDUR) ÇETE*, Esat Doctor* Thesis, Department of Biology Supervisor: Professor Özcan SEÇMEN September 2003, 179^pages This study deals with flora and vegetation of Boncuk Mountains (2340 m) which lie between ören (Muğla) in south-west and Altmyayk (Burdur) in south-east in Southwestern Anatolia. At the end of flora studies, 850 taxa belonging 82 families and 339 genera have beeir identified. 179 out of identified taxa are endenrie and the ratio to total flora is % 21. East part of our study area is eonsidered an important plant area under thename of“ East Boncuk Mountains”. In this study, 8 plant associations have been found and 4 of them have been newly described. 4 of them were identified before by other reseat chess, but were not described according to syntaxonomic code. Those were named according to code rates; These associations and the syntaxonomhr categories they belong are as follows:. Paliuro-Querceluin cocciferaeass; nova. Quercetum pubescentis - infectoriae ass. nova. Arysso - Pinetum brutiae ass. nova. Origano-Pinetum nigrae ass. novavm. Siderito-Cedretum libani ass. nova.. Scorzonero-Juniperetum excelsae ass. nova.. Astragalo-Marrubietum bourgaei ass. nova.. Siderito-Daphnetom oleoidt ass. nova. As a result, our study area is a typical transition area. In our study area; Astragalo-Brometea class which characterizes Northeast Anatolian steppes and Southwest Anatolian steps; Quercetea ilicis which contains well developed xserophyte and deciduous forest formations along coasts of Mediterranean region, together with Quercetea pubescensis class which contains deciduous forest formations in upper Medtterrenean vegetation level, and Astragalo-Brometea class which characterizes Middle Anatolian steppes mix with each other.