Solar photooxidation reactions
Solar fotooksidasyon reaksiyonları
  1. Tez No: 134655
  2. Yazar: HALUK DİNÇALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIK İÇLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süper oksit anyon radikali, rose oxide, perilendiimid, solar konsantratör, fotooksidasyon, sinnamik asit, metil akrilat, Super oxide anion radical, rose oxide, perylenediimide, solar concentrator, photooxidation, cinnamic acid, methyl acrylate
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET SOLAR FOTOOKSİDASYON REAKSİYONLARI DİNÇALP, Haluk Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sıddık İçli Eylül 2003, 120 sayfa Bu tezde yoğunlaştırılmış güneş ışınlan yardımıyla, katalitik miktardaki aromatik diimid fotosensörleri varlığında, değerli kimyasalların fotokimyasal üretimi yapılmıştır.“Rose oxide”, singlet fotosensör olan aromatik diimid'lerden N,N“- bis(l-dehidroabietil)-3,4,9,10-perilentetrakarbokssidiimid (ABIPER) ve N,N'-bis(n-bütil)-l,4,5,8-naftalentetrakarboksidiimid (BUNAP) yardımıyla sodyum ve yoğunlaştırılmış güneş ışınlan altında fotosentezlendi. Yoğunlaştırılmış güneş ışınlarıyla oluşan ”Rose Oxide“ verimi, sodyum ışınlarıyla bozunmaya göre daha yüksektir. Işığa ve ısıya dayanıklı aromatik diimid'lerin, 100 kat yoğunlaştırılmış güneş işim şartlan altında ”Rose Oxide"i üretebileceği gösterilmiştir. Yeni, suda çözünebilen bir perilen diimid türevi olan N,Nx-bis(12- sülfoarrımododesil)-3,4,9,10-perilentetrakarboksidiimid (SULFAPER)'in sentezi ve sulu ile organik çözeltilerdeki spektral özellikleri tanımlanmıştır. (E)-sinnamik asit ve metil akrilat'ın yoğunlaştırılmış güneş ışınımları altında organik ve sulu fazlardaki SULFAPER-uyarımlı fotooksidasyonlarının, seçici fotoürün oluşumu verdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SOLAR PHOTOOXTDATION REACTIONS DİNÇALP, Haluk Ph.D. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Sıddık İçli September 2003, 120 pages In this thesis, photochemical production of fine chemicals by concentrated sun light in the presence of catalytic amounts of aromatic diimide photosensitizers has been studied. Rose oxide was photosynthesized via aromatic diimides [N,N'- bis(l -dehydroabietyl)-3,4,9, 1 0-perylenetetracarboxdiimide (ABEPER) and N^-bisCn-buty^-l^^^-naphthalenetetracarboxdiimide (BUNAP)] singlet photosensitizers under sodium light and concentrated sun light. The yield of formation of rose oxide is high by concentrated sun light, with respect to sodium light irradiation. It was shown that photo and thermal-stable aromatic diimides are capable of producing rose oxide in high yield by 100-fold concentrated sun light conditions. The synthesis of a new water-soluble perylenediimide derivative, N,N" -bis( 1 2-sulfoaminododecyl)-3,4,9, 1 0-perylenetetracarboxdiimide (SULFAPER), and its spectral property in aqueous and in organic solutions were described. SULFAPER-sensitized photooxidations of (E)- cinnamic acid and methyl acrylate under concentrated sun light in organic phase and in aqueous phase are found to give selective photo- product formations.