Üç farklı kuluçkahanedeki damızlık gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) stokları arasında genetik çeşitliliğin RAPD-PCR yöntemiyle belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Study on the determination of genetic variability between rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) broodstocks rared in three different hatchery by RAPD-PCR method
- Tez No: 134681
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ CANYURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), damızlık, RAPD-PCR, genetik çeşitlilik, Rainbow trout (Oncorhynchus my kiss), broodstock, RAPD- PCR, genetic variability
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
V ÖZET ÜÇ FARKLI KULUÇKAHANEDEKİ DAMIZLIK GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI {Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) STOKLARI ARASINDA GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİN RAPD-PCR YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA AKHAN, Süleyman Doktora Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yürütücüsü: Prof. Dr. Mehmet Ali CANYURT Kasım 2003, 82 Sayfa Bu araştırmada RAPD-PCR yöntemi kullanılarak, üç farklı kuluçkahanedeki damızlık gökkuşağı alabalıkları {Oncorhynchus mykiss) arasında genetik çeşitliliğin belirlenmesi amaçlanmıştır. Muğla-Fethiye, Burdur-Gölhisar ve Denizli-Çameli yöresinde üretim yapan üç işletmeye ait toplam 45 damızlık balık materyal olarak kullanılmıştır. Üç populasyona ait damızlık alabalıklardan izole edilen DNA örneklerine ait DNA parmak izlerini çıkarmak için 10 baz uzunluğa sahip 10 değişik primer kullanılmıştır. Kullanılan 10 adet primerden polimorfizm gösteren 3 tanesi değerlendirilerek üç populasyon için populasyon içi ve populasyonlar arası genetik benzerlik, genetik farklılık değerleri hesaplanmıştır. **1VI Üç populasyonda hesaplanan genetik benzerlik değerleri oldukça düşük bulunmuştur. Fethiye populasyonu içinde ortalama 0.428, Çameli populasyonu içinde 0.310 ve Gölhisar populasyounda 0.348 olarak hesaplanmıştır. Ortalama populasyon içi genetik farklılık değerleri ise Fethiye populasyonunda 0.572, Çameli populasyonunda 0.690 ve Gölhisar populasyonunda 0.652 olarak hesaplanmışta-. Populasyonlar arası genetik benzerlik değeri ise en yüksek Fethiye- Çameli populasyonları arasında 0.341, en düşük Fethiye-Gölhisar populasyonlan arasında 0.248 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A STUDY ON THE DETERMINATION OF GENETIC VARIABILITY BETWEEN RAINBOW TROUT {Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) BROODSTOCKS RARED IN THREE DIFFERENT HATCHERY BY RAPD-PCR METHOD AKHAN, Süleyman PhD Thesis in Aquaculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Ali CANYURT November 2003, 82 Pages The aim of this study was determination of genetic variability between and whithin rainbow trout broodstocs rared in three different hatchery by RAPD-PCR method. For this pupose, total 45 fish used from three trout farm located in Muğla-Fethiye, Burdur-Gölhisar and Denizli- Çameli region. 10 saperate primer were used to detect the DNA fingerprints of DNA samples isolated from trout broodstocks. 3 of tested 10 primers was produced polymorphic DNA bands. And the genetic similarities and diffirences were calculated from RAPD results of these primers. The genetic similarities calculated for three population were found quite low. The mean genetic similarity was found as 0.428 within Fethiye population, 0.310 for Gölhisar population and 0.348 for Çamelivm population. Genetic diffirences were calculated within population, 0.572 in Fethiye, 0.690 in Çameli and 0.652 in Gölhisar. Genetic variation between population was found very high. The highest variation detected between Fethiye and Gölhisar population and the least genetic variation calculated as 0.659 between Çameli and Fethiye population.