İzmir Körfezi balıklarında trofik ilişkiler ve bunların modellenmesi
Modelling trophic relationships among fishes inhabiting İzmir Bay
- Tez No: 134683
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İzmir Körfezi, Ecopath, ekolojik modelleme, Izmir Bay, Ecopath, ecological modelling
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada İzmir Körfezi'ne ait bir kütle dengeli ekosistem modeli, Ecopath yazılımı ile oluşturulmuştur. Çalışmaya toplam 16 fonksiyonel grup dahil edilmiştir: detritus, fitoplankton, zooplankton, zoobentos, Cephalopoda, Diplodus annularis, Mullus barbatus, Gobius niger, Citharus linguatula, planktivor pelajikler, diğer pelajikler, küçük demersaller, büyük demersaller, Chondrichthyes, Gadiformes ve yunuslar. Grupların trofik seviyeleri 1.0 (detritus) ile 4.82 (yunuslar) arasında değişmiştir. Pelajik ve demersal balıkların toplam biyokütleleri sırasıyla 13.906 t.km"2 ve 13.181 t.km'2,dir. Biyokütle ve enerji akışları bakımından İzmir Körfezindeki en belirgin gruplar, ilk iki trofik seviyede yer alan fitoplankton, zooplankton ve zoobentos'tur. Balıklar için bu çalışmada hesaplanan mortalite değerleri ile model tarafından hesaplanan değerler birbirleriyle uyuşmamaktadır ve bu farklılığın kullanılan av istatistiklerindeki yetersizlik olduğu düşünülmektedir. Gruplar arasındaki karmaşık trofik etkileşimler, balıkçılık faaliyetlerindeki muhtemel bir artışın diğer gruplar üzerinde olumsuz bir etkiye neden olacağını göstermektedir. İzmir Körfezi balıkçılık ekosistemi üzerinde yapılan bu ilk modelin, ileride yapılacak ekosistem çalışmalarına temel oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a mass-balanced ecosystem model of Izmir Bay is constructed, using the Ecopath software. A total of 16 functional groups was included: detritus, phytoplankton, zooplankton, zoobenthos, Cephalopoda, Diplodus annularis, Mullus barbatus, Gobius niger, Citharus linguatula, planktivor pelagics, other pelagics, small demersals, large demersals, Chondrichthyes, Gadiformes and dolphins. The trophic levels of the groups ranged from 1.0 (detritus) to 4.82 (dolphins). The total biomass of the pelagic and demersal fishes was 13.906 t.km'2 and 13.181 t.km'2, respectively. Most prominent groups in terms of biomass and energy flow in Izmir Bay was phytoplankton, zooplankton and zoobenthos, which were located in the first two trophic levels. The mortality rates of fishes estimated during the study and those estimated by the model were dissimilar, which probably stemed from the insufficient fishery catch data used. Mixed trophic impacts examined among groups revealed that, a possible increase in fishery activities will have a negative effect on most of the other functional groups. This is the first fishery ecosystem model of Izmir Bay and thus may serve as a basis for future ecosystem studies.