İzmir Körfezi'nde teleost balıkların pelajik yumurta ve larvalarının morfolojisi ve ekolojisi
The Morphology and ecology of the pelagic eggs and larvae of teleost fishes in İzmir Bay
- Tez No: 134684
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ MATER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İzmir Körfezi, İhtiyoplankton, yumurta ve larvaların morfolojisi ve ekolojisi, kirlilik, bolluk, dağılım, akıntı etkisi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 556
Özet
ÖZET İZMİR KÖRFEZİ'NDEKİ TELEOST BALIKLARIN PELAJİK YUMURTA VE LARVALARININ MORFOLOJİSİ VE EKOLOJİSİ ÇÖKER, Tülin Doktora Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Savaş Mater Eylül, 2003, 539 sayfa Bu çalışmada 1994-2002 yıllan arasında İzmir Körfez'inde300 mikron göz açıklığı olan, 57 cm çaplı Hensen kepçesi ile 38 istasyonda vertikal olarak yapılmış 31 aya ait örnekler değerlendirilmiştir. Yapılan tayinler sonucunda 129 tür kaydedilmiştir. Morfolojik tayinlerin yanısıra yumurta, prelarva, postlarvalar için tayin anahtarları oluşturulmuş ve türlere ait orijinal çizimler yapılmıştır. Tür çeşitliliği, türlerin bolluk durumu ve dağılım alanları ile üreme dönemleri, dağılım gösterdikleri derinlikler, mevsimlere göre olan boy ve yumurta çapı değerleri ve üreme bölgeleri saptanarak, hidrografik parametrelerden etkilenme durumları araştırılmıştır. Sonuçta yumurta larvaların yoğunlaşmasında ve tür çeşitliliğinde akıntılar en etkili faktör olarak bulunmuştur. Sıcaklığın metabolizmal faaliyetlerle ilgili olarak üreme ve gelişme üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Tüm körfezde hakim olan (% 50'nin üzerinde bir payla) türün (özellikle pik yaptığı yaz aylarında Orta ve İç Körfez'de) E. encrasicholus olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE MORPHOLOGY AND ECOLOGY OF THE PELAGIC EGGS AND LARVAE OF TELEOST FISHES IN IZMIR BAY ÇÖKER, Tülin Dotorate Thesis, Msc. İn Fishery Faculty September, 2003 539 pages In this study, the samples investigated were collected from 38 stations vertically by Hensen net (57 cm in diameter, with 300 micron mesh size) in 31 months between 1994 and 2002, and a total of 129 species were recorded. In addition to morphological identification, the keys for eggs, prelarvae and postlarvae were prepared and original morphological features were drawed. Species richness, abundance, distribution area related with spawning period and depth were investigated. The length of larvae, egg diameter and spawning area of species were also estimated and effects of hydrographical parametres on these features were examined. As a result, currents are found to be the most effective factor for the densities of larvae and species richness. Besides, temperature was observed to be of effect on spawning and growth. E. encrasicholus was dominant (more than %50) in the bay especially in the summer when it reached the peak in the middle and inner bay. Key Words; Izmir Bay, Ichthyoplancton, fish eggs and larvae, morphology and ecology,pollution, abundance, distribution, current effect