Göller bölgesi iç sularının Malocostraca (Crustacea-Arthropoda) faunasının taksonomik ve ekolojik açıdan incelenmesi
Taxonomical and ecological investigation of lake district inland waters Malocostraca (Crustacea-Arthropoda) fauna
- Tez No: 134691
- Danışmanlar: PROF. DR. M. RUŞEN USTAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Malacostraca, Fauna, Tatlısu, Türkiye, Malacostraca, Fauna, Freshwater, Turkey
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
ÖZET GÖLLER BÖLGESİ İÇSULARININ MALACOSTRACA (CRUSTACEA- ARTHROPOD A) FAUNASININ TAKSONOMİK VE EKOLOJİK AÇIDAN İNCELENMESİ ÖZBEK, Murat Doktora Tezi, Su ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Ruşen USTAOĞLU Ekim, 2003, 238 sayfa Göller Bölgesi içsularının Malacostraca faunasının belirlenmesi amacıyla, 11.06.1999- 23.11.2000 tarihleri arasında 7 arazi çalışması yapılmıştır. Çalışma süresince 21 göl, 13 baraj gölü, 11 nehir ve dere ile 30 adet kaynaktan oluşan toplam 75 istasyondan, 237 örnekleme yapılmıştır Tatlısu Malacostraca örnekleri 500 u göz açıklığmdaki el kepçeleri, Ekman Grab ve bazı Orchestia örneklerinde de doğrudan suyun kıyısındaki taşlık-çakıllık bölgeden pens yardımı ile toplanmıştır. Örnekleme yapılan istasyonların fiziko-kimyasal özellikleri hakkında bilgi edinebilmek için çalışma yerinde ve laboratuvarda analizler yapılmıştır.VI Bu çalışma sonucunda, toplam 26 takson saptanmış olup, bunlardan 5 'i Deçapoda (Palaemonetes antennarius, Atyaepyra desmaresti orientalis, Astacus leptodactylus salinus, Potamon ibericum, Potamon potamios), 17' si Amphipoda (Echinogammarus antalyae, Echinogammarus ischnus, Gammarus agrarius, Gammarus anatoliensis, Gammarus balcanicus, Gammarus laborifer, Gammarus lacustris, Gammarus mladeni, Gammarus obnixus, Gammarus pavo, Gammarus pseudanatoliensis, Gammarus pseudosyriacus, Gammarus pulex pulex, Gammarus roeseli, Pontogammarus robustoides, Orchestia cavimana, Corophium curvispinum), 2 'si Isopoda (Asellus aquaticus, Proasellus coxalis) ve 2 'si de Mysidacea'ya dahildir (Paramysis lacustris turcica, Paramysis kosswigi). Tespit edilen türlerden Gammarus pseudanatoliensis, Gammarus pseudosyriacus, Pontogammarus robustoides ve Corophium curvispinum bölge için ilk defa kayıt edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT TAXONOMICAL AND ECOLOGICAL INVESTIGATION OF LAKE DISTRICT INLAND WATERS MALACOSTRACA (CRUSTACEA- ARTHROPODA) FAUNA ÖZBEK, Murat Ph. D. in Department of Hydrobiology Supervisor: Prof. Dr. M. Ruşen USTAO?LU October, 2003, 238 pages In order to determine the Malacostraca fauna of inland-waters of Lake District, 7 excursion were made between 11.06.1999- 23.11.2000. During the study, totally 237 samplings were made; of which 21 were lakes, 13 dam lakes, 1 1 rivers and streams and 30 fountains. Freshwater Malacostraca specimens were sampled by using 500 \i mesh sized hand nets, an Ekman Grab and by tweezers, especially collecting some of the Orchestia specimens from stony- pebbly zone near the shore. In order to get data about physico-chemical characteristics of sampling localities, analysis were made both in situ and in laboratory. As a result of this dissertation, totally 26 taxa were determined; of them, five belong to Decapoda (Palaemonetes antennarius, Atyaepyra desmaresti orientalis, Astacus leptodactylus salinus, Potamon ibericum, Potamon potamios), 17 to AmphipodafEchinogammarus antalyae,VIII Echinogammarus ischnus, Gammarus agrarius, Gammarus anatoliensis, Gammarus balcanicus, Gammarus laborifer, Gammarus lacustris, Gammarus mladeni, Gammarus obnixus, Gammarus pavo, Gammarus pseudanatoliensis, Gammarus pseudosyriacus, Gammarus pulex pulex, Gammarus roeseli, Pontogammarus robustoides, Orchestia cavimana, Corophium curvispinum),, two to Isopoda (Asellus aquaticus, Proasellus coxalis) and two to Mysidacea (Paramysis lacustris turcica, Paramysis kosswigi). Among the determined taxa, Gammarus pseudanatoliensis, Gammarus pseudosyriacus, Pontogammarus robustoides and Corophium curvispinum were firstly recorded from Lake District.