Göller bölgesi iç sularının Oligochaeta (Annelida) faunasının taksonomik ve ekolojik yönlerden incelenmesi
Taxonomical and ecological investigation of inland waters Oligochaeta (Annelida) fauna in the Lakes district
  1. Tez No: 134690
  2. Yazar: SERAY YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BALIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Oligochaeta Fauna, Göller Bölgesi, Türkiye, Oligochaeta Fauna, Lake District, Turkey. tfr*ErSi*
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
V ÖZET GÖLLER BÖLGESİ İÇSULARININ OLIGOCHAETA (ANNELIDA) FAUNASININ TAKSONOMİK VE EKOLOJİK YÖNLERDEN İNCELENMESİ YILDIZ, Seray Doktora Tezi, Su ürünleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süleyman BALIK Göller Bölgesi içsulannda dağılım gösteren Oligochaeta faunasının taksonomik ve ekolojik özellilerinin saptanabilmesi amacıyla Haziran 1999-Kasım 2000 tarihleri arasında 7 arazi çalışması yapılmıştır. İstasyonların derinlikleri, su sıcaklıkları, çözünmüş oksijen değerleri, oksijen saturasyonlan, pH'ları, tuzlulukları, elektriki iletkenlikleri ve alkaliniteleri ölçülmüş olup, rakım ve koordinatları da saptanmıştır Araştırma sonucunda, 24'ü Tubificidae, 15 'i Naididae, 3'ü Enchytraeidae, 2'si Lumbriculidae, l'i Lumbricidae, l'i Haplotaxidae ve l'i Glossoscolecidae familyalanna ait olmak üzere toplam 47 takson tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerden, Henlea nasuta, Mesenchytraeus armatus, Tubifex tubifex f. bergi, Limnodrilus hoffmeisteri f. parvus, Ilyodrilus frantzi, Spirosperma nikolskyi ve TasserMdrilus superiorensis türleri Türkiye Oligochaeta Faunası için ilk kayıt niteliğindedir.,
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT TAXONOMICAL AND ECOLOGICAL INVESTIGATION OF INLAND WATERS OLIGOCHAETA (ANNELIDA) FAUNA IN THE LAKE DISTRICT YILDIZ, Seray PhD in Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Süleyman BALIK In order to determine the taxonomical and ecological characteristics of Oligochaeta fauna distribute in inlandwaters of Lake District, Turkey, seven excursion were established between June 1999- November 2000. Also depths, heats, dissolved oxygen values, oxygen saturations, pH's, salinities, conductivities and alkalinity of stations were considered. In addition to, altitude and coordinates were fixed too. As a result of the study, totaly 47 taxa were determined; of them, 24 belong to Tubificidae, 15 belong to Naididae, 3 belong to Enchytraeidae, 2 belong to Lumbriculidae, one belongs to Lumbricidae, one belongs to Haplotaxidae and one belongs to Glossoscolecidae. Among the taxa determined, Henlea nasuta, Mesenchytraeus armatus, Tubifex tubifex f. bergi, Limnodrilus hoffineisteri f. parvus, Ilyodrilus frantzi, Spirosperma nikolskyi and Tasserkidrilus superiorensis are firstly recorded for the Turkish oligochaeta fauna.