Diyarbakır Karacadağ bölgesi bazaltının yapısal özelliklerinin saptanması ve Diyarbakır geleneksel-çağdaş mimarisinde kullanım alanlarının belirlenmesi
An Investigation on structurals properties of Diyarbakır province Karacadağ region basalts and determination of its usage traditional-modern architectural purposes
  1. Tez No: 134733
  2. Yazar: NURSEN IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Strength, traditional architecture, Karacadağ Region basalts. XV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DİYARBAKIR KARACADAĞ BÖLGESÎ BAZALTININ YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI VE DİYARBAKIR GELENEKSEL-ÇAĞDAŞ MİMARİSİNDE KULLANIM ALANLARININ BELİRLENMESİ Nursen IŞIK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı 2003, sayfa : 94 Bu çalışmada, Diyarbakır Karacadağ Bölgesi Bazaltının, yayıldığı alanlara göre göstermiş olduğu özellikler belirlenmeye çalışılmıştır. Bazaltın yapısal özellikleri ile ilgili çalışmalar bulunmasına rağmen, mühendislik özellikleri ile mimari kullanım ilişkisine yönelik yeterli çalışmalara literatürde rastlanılmamıştır. Diyarbakır Karacadağ Bazaltının yayılmış olduğu üç bölgeden alman numunelerle, o bölgelere ait bazaltların fiziksel ve mekanik özellikleri laboratuar deneyleri ile belirlenmiştir. Laboratuar ortamında, her bir deney için 10 adet numune üzerinde deney yapılmış olup, bu deneyler sonucunda bazaltın alındığı bölgelere ait tek eksenli basınç dayanımları, tabii don tesirlerine karşı basınç dayanımı, donma-çözülme etkisi, indirekt çekme dayanımı, nokta yükü dayanım indeks değeri, kaya sertliği, yoğunluk tespiti, darbeli aşıma kaybı gibi mekanik ve fiziksel özellikleri saptanmıştır. Sonuç olarak; laboratuar ortamında elde edilen veriler ışığında, bazaltın Diyarbakır'ın geleneksel ve çağdaş mimarisinde kullanım alanlarının yanında, yeni alanlarda kullanılabilmesi için öneriler sunularak, günümüzde de bazaltın kullanım sürekliliğine dikkat çekilmiştir. Anahtar Kelimeler Dayanım, Geleneksel Mimari, Diyarbakır Karacadağ Bazaltı. XIV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis AN INVESTIGATION ON STRUCTURALS PROPERTIES OF DİYARBAKIR PROVINCEKARACADA? REGION BASALTS AND DETERMINATION OF ITS USAGE IN TRADİTIONAL-MODERN ARCHITECTURAL PURPOSES Nursen IŞIK Fırat University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Construction Education 2003, Page: 94 In this study, it is intented to determine most important engineering caracteristics of Diyarbakır province-Karacadağ region basalts through! the samples taken from various locations of region. In spite of the number of research on some structurel properties, there are lack of studies that relate engineering properties to architectural usage of basaltic material as any structural element. To achive this, basalts samples taken from three different location was subjected to series of laboratuary tests in order to determine physical and mechanical properties foe each locations, some are as; uniaxial compression, freezing-thawing resistance, point load strength, rock hardness, natural density. At the light of results of laboratuary experiments; it is concluded that, those mantioned three types of basalts has suitable enginering properties to enginering and architectural purposes. Furtheremore, besides traditional usage in old houses, some suggestions were made for modern time usage. Consequently it was tried to take attentions to permanent usage of basalts through time.