Öngerilmeli beton kirişlerinin nümerik olarak incelenmesi
Numerical analyses of prestressed concrete beams
  1. Tez No: 134756
  2. Yazar: HAYRETTİN DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAGIP İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Öngerilmeli Kiriş, Çerçeve Metodu, Sonlu Elemanlar Yöntemi.ASVOM, Concrete, Prestressed Beam, Frame method, Finite Element Method
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÖNGERİLMELİ BETON KİRİŞLERİN NÜMERİK OLARAK İNCELENMESİ Hayrettin DEMİR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 82. Bu çalışmada öngerilmeli beton kirişler nümerik olarak incelenmiştir. Çalışmada Hrennikoff un Düzlem Çerçeve Elastisite Metodu kullanılarak öngerilmeli kiriş, iki ucu mafsallı çubuk sistemlere ayrılmış ve öngerilme kuvveti, öngerme kablosunun üretim ısı altında olduğu düşünülerek ısı etkisiyle oluşturulmuştur. Lineer-elastik şekil değiştirme bağıntısı kullanılarak, sonlu elemanlar yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu çalışma da ilk önce Hrennikoff un çerçeve metodu incelenmiş ve daha sonra öngerilmeli beton hakkında detaylı bilgiler verilmiştir, çalışmanın nümerik kısmında her yükleme adımında bir eleman sonlu eleman ağ yapısından kaldırılarak yük kontrolü yapılmıştır. Sonuçta öngerilmeli kirişlerde yük-deplasman ilişkisi grafiksel olarak çizilmiş ve sistemin kırılması yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSÎARCT Master Thesis NUMERICAL ANALAYSES OF PRESTRESSED CONCRETE BEAMS Hayrettin DEMİR Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2003, Page: 82 In this study prestressed beams were numerically analyzed. In the study solution of problems of elasticity by the Hrennikoff s framework method was used. Thermal prestressing was used as precooling the steel. Stress-strain relations were used and Finite Elements Method was applied for analyzing displacement and load relations. In the study, first of all Hrenikoff s metod was investigated then a detailed research about prestressed concrete was made. Analyzes was done with respect to each load at this load one member was broken. All this analyses was made with numerical analysis application. Finally, in the prestressed concrete beam displacement-load relation curve were drawn and evaluation of cracked prestressed concrete beam was done.