Cebbaruşağı-Güneytepe (Keban-Elazığ) köyleri arasındaki alanda jeolojik ve jeokimyasal prospeksiyon
Geological and geochemical prospection of the area between Cebbaruşağı-Güneytepe (Keban-Elazığ)
- Tez No: 134761
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SAĞIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cebbaruşağı, Elazığ magmatitleri, tonalit, pirit, damar tipi cevherleşme, Cebbaruşağı, Elazığ magmatites, tonalite, pyrite, vein type mineralization
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
IX ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ CABBARUŞAĞI- GÜNEYTEPE (Keban- Elazığ) KÖYLERİ ARASINDAKİ ALANDA JEOLOJİK VE JEOKİMYASAL PROSPEKSİYON AKAYDIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 59 İnceleme alanı Elazığ ilinin yaklaşık 30km batısında, Keban ilçesine bağlı Güneytepe (Halfe)- Cebbaruşağı köyleri arasında yer almaktadır Çalışma alanında ve çevresinde yaşlıdan gence doğru; Permo- Triyas yaşlı Keban metamorfitleri, Üst Kretase yaşlı Elazığ magmatitleri, Üst Paleosen- Alt Eosen yaşlı Seske Formasyonu yüzeylemektedir. Çalışmanın asıl konusu olan Elazığ magmatitleri inceleme alanında gabro/ diyorit, tonalit ve tonalit porfir bileşimli derinlik; dasit/ riyodasit ve mikro kuvars diyorit bileşimli yarı derinlik; bazalt bileşimli yüzey kayaçları ile temsil olunur. İnceleme alam K25B yönünde sıkışma kuvvetleri etkisinde kalmıştır. Bunun sonucu olarak yaklaşık D- B doğrultulu yapılar ve bu yapılara dik olarak gelişmiş kırık ve çatlaklara yerleşmiş pirit- kalkopirit- sfelarit- molibdenit cevherleşmeleri gözlenmektedir. Bu cevherleşmeler, ekonomik olmayan damar tipi cevherleşme oluşumlarıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS GEOLOGICAL AND GEOCHEMICAL PROSPECTION OF THE AREA BETWEEN CEBBARUŞA?I- GÜNEYTEPE (Keban- Elazığ) VILLAGES AKAYDIN Fırat University Graduate School of Sciences and Technology Department of Geology Engineering 2003, Page: 59 Investigation area is situated between Güneytepe (Halfe) and (Cebbaruşağı) villages of Keban county, 30 km northwest of Elazığ. Pernio- Triassic Keban methamorphits, Upper Cretaceous Elazığ magmatites and Upper Paleocene- Lower Eocene Sekse Formation outcrop at and near vicinity of the studied area. Elazığ magmatits, which is the fundamental subject of this study are represented by gabro/ diorite, tonalite and tonalite phorphyr compositions of plutonic rocks; dacite/ riyodacite and micro quartz diorite of subvolcanic rocks; basalt composition of volcanic rocks. Investigation area is subjected to compressional forces at N 25 W direction and as a result fractures and fissures which are developed at E- W directions. Pyrite, Chalcopyrite, sphalerite, molibdenite mineralizations are emplaced in this fractures and fissures. These mineralizations are vein- type and have no economic value.