Saprodegnia parasitica ile enfekte edilen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nın histopatolojisi
Histopathology of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) infected with Saprodegnia parasitica
  1. Tez No: 134762
  2. Yazar: BAŞAR ALTINTERİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sucul mantarlar, Gökkuşağı alabalığı, Saprolegnia, histopatoloji. ~JSST^ EASYQ» Ba-3»»*- - - III, Aquatic fungi, Rainbow trout, Saprolegnia, histopathology. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 28
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ Saprolegnia parasitica İLE ENFEKTE EDİLEN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykissym'NIN HİSTOPATOLOJİSİ Başar ALTINTERİM Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 20 Bu çalışma da Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Akvaryum Laboratuvarındaki akvaryumlarda stoklanan alabalıklar, (Oncorhynchus mykiss) Saprolegnia parasitica mantarı ile enfekte edilerek histopatolojileri incelendi. Araştırmada; ortalama ağırlığı: 41,2 ± 7,lg (34,1-48, 3g) ve boyu: 16,7 ± 2,6cm (14,l-19,3cm) olan toplam 60 adet gökkuşağı alabalığı kullanıldı. S. parasitica stok kültüründen, 0,001 gr/ml chloramphenicol ilaveli Corn Meal Agar (CMA)'da etüvde üretildi. S. parasitica zoosporları, alabalıkların dorso-ventral bölgeleri ile solungaçlarına sürme ve su ortamına karıştırma bırakma yolları ile bulaşma sağlandı. Makroskobik olarak deri, solungaç ve gözler üzerinde pamuğumsu oluşumlar görüldü. Alabalıkların yem alımında ve vitalitelerinde azalma, solunum hareketlerinde artma tespit edildi. Mantar üremesinin görüldüğü deri, kas ve solungaç dokularından histolojik kesitler alındı. Dejenere dokuların mikroskop altında fotoğrafları çekilerek incelendiğinde; deride erozyonların, kas tabakasında nekroz ve ödemlerin, solungaç lamellalarında ise hemoraji ve konjesyonun oluştuğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Histopathology of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) Infected with Saprolegnia parasitica Başar ALTINTERİM Fırat Universitiy Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fish Production and Breeding 2003, Page: 20 In this study, rainbow trout {Oncorhynchus mykiss) in aquariums of Fisheries Faculty Aquarium Laboratory of Firat University were infected with Saprolegnia parasitica and examined for histopathology. A total of 60 rainbow troyt of which mean weight and mean lenght were 41.2 ± 7.1g (34.1- 48. 3g) and 16.7 ± 2.6cm (14. 1-19. 3cm) respectively, were used in this research. S. parasitica was isolated in 0.001 g/ml chloramphenicol added CMA (Corn Meal Agar). S. parasitica spores were inoculated to the fish by smearing dorso-ventrally and on gills and bathing. Macroscobically, cotton like appearences were observed on skin, gills and eyes. When pictue of infected skin, gills and eyes were examined erosion on skin necrose and oedema in muscle and hemorrhage and congesion on gill lamelles were observed.