Ergin olmayan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792)'nın kas dokusu ve derideki yağ asidi bileşenleri üzerine öldürücü olmayan dozdaki krom ve kadmiyum klorür tuzlarının etkileri
The Effects of sublethal doses of cadmium and crome on fatty acid composition in muscle and skin of immature rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792)
  1. Tez No: 134773
  2. Yazar: ÇİLER AYDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHİT KONAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Oııchorhycııs /»v/a'.v.v, yağ asidi, öldürücü olmayan doz, krom klorür, kadmiyum klorür, Onchorhynclni.t mykis.s, fatty acid, sublethal dose, chromium chloride, cadmium chloride
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ERGİN OLMAYAN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (0//c/;«/7/v/;c7///.v/;ıvA7.¥.v,WaIbaunı 1792)'NIN KAS DOKUSU VE DERİDEKİ YAĞ ASİDİ BİLEŞENLERİ ÜZERİNE ÖLDÜRÜCÜ OLMAYAN DOZDAKİ KROM VE KADMİYUM KLORÜR TUZLARININ ETKİLERİ Çiler AYDOGMUŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2003, Sayfa:37 Bu çalışmada kültür ortamında yetiştirilen Gökkuşağı alabalığının kas ve deri dokularının yağ asidi bileşimi üzerine kadmiyum ve krom'un etkileri araştırıldı. Burada her bir melalin 3 değişik dozu uygulandı. Ayrıca bu ağır metallerin etkileri 24, 72 ve 120 saatlik süreçlerde zamana bağlı olarak değerlendirildi. Bulgularımızda hem deri hem de kas dokusunun yağ asidi bileşimi içinde başlıca olarak palmitik asit ( I 6:0), oleik asil ( I X: I), linoleik asit ( 1 8:2), cikosapentaenoik asit (20:5) ve dokosahekzaenoik asitlerin (22:6) bulunduğu tespit edildi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında palmitik asit oleik asit miktarının deri ve kas dokularındaki miktarlarının Cd ve Cr uygulaması sonucu azaldığı belirlendi. Hem deri hem de kas dokusunun yağ asidi bileşimi içinde bulunan aşırı doymamış yağ asitlerinden eikosapentaenoik asit (20:5) ve dokosahekzaenoik asit miktarları iizerindede Cd ve Cr uygulamasının azaltıcı etkiye sahip olduğu saptandı. Sonuç olarak bulgularımızdan Cr ve Cd gibi ağır metallere maruz kalma ile canlı dokuların lipid biyonsentezi üzerinde inhibitor etkilerin ortaya çıktığı söylenebilir. Ayrıca doymamış yağ asitleri üzerinde de azaltıcı etkiye sahip olması A-9 desaturaz ve A-6 desaturasyon basamağında görevli enzimler üzerinde de iııhibisyona neden olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE EFFECTS OF SUBLETHAL DOSES OF CADMIUM AND CHROMİUM ON FATTY ACİD COMPOSITION İN MUSCLE AND SKİN OF IMMATURE RAINBOW TROUT (ONCORH YNCHUS MYKİSS, WALBAUM 1792) Çiler AYDO?MUŞ I7 i rai University Graduate School of Natural and Applied Science Department ol' Biology 2003, Page:37 In this study, the effects of Cd and Cr on fatty acid composition in muscle and skin tissues of farmed rainbow trout have been investigated. Here, three different doses of each metals have been applied. In addition, their effects were evaluated 24, 72 and 120 hour of exposure time. Palmitic acid (16:0), oleic acid (18:1), linoleic acid (18:2) cikosapentaenoic acid(20:5) and dokosahekzaenoie acid (22:6) in fatlyacid composition»!' both skin and muscle tissues have been found. It was observed that the amounts of palmitic acid and oleic acid in the skin and muscle tissues decreased in fish exposed to the Cd and Cr compared with control groups. It was also found that Cd and Cr had reduced effects on cikosapentaenoic acid and dokosahekzaenoie acid belong to unsaturated fatty acid in both skin and muscle tissues. In conslusion, our findings showed that the exposure of heavy metals such as Cd and Cr have inhibator effects on enzimes charged for A-9 desaturase and A-6 desaturation steps as a result of their reduced effects on unsaturated fatty acid synthesises.