Mobilyada endüstriyel tasarım ve prototip geliştirme süreci
Industrial design in furniture and process of prototype development
  1. Tez No: 134835
  2. Yazar: YASİN MEHDİ ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Industrial design in furniture, Production preparations of furniture, the stages of prototype improvement in furniture
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
IV MOBİLYADA ENDÜSTRİYEL TASARIM VE PROTOTİP GELİŞTİRME SÜRECİ Yasin Mehdi ÇİÇEK Mobilya Ve Dekorasyon, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mustafa ALTINOK ÖZET Bu çalışmada, endüstriyel mobilya üretiminin tasarım etkinlikleri analiz edilmiş ve geliştirilmesine öneriler getirilmiştir. Genel olarak endüstriyel ürün tasarımında kullanılan ortak şartlar, özel olarak da endüstriyel mobilyanın tasarımı, yöntem ve safhalara dayandırılarak açıklanmış ve bir model üzerinde örneklemeler yapılmıştır. Çalışmanın giriş kısmında insan-çevre, insan-ihtiyaç ilişkisi ele alınarak tasarım, tasarımın gerekleri ve tasarımcı gibi genel kavramlar açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında, endüstriyel tasarım ve yeni ürün geliştirme faaliyeti anlatılmıştır. Üçüncü kısımda, endüstriyel mobilyanın tasarımını etkileyen faktörlere yer verilmiştir. Dördüncü kısımda, endüstriyel metotlarla üretilecek mobilyanın zihin kurgusundan başlayıp imal edilmesine kadar olan süreci açıklanmış ve bir model olarak sandalye örneği verilmiştir. Sonuç ve öneriler kısmında, çalışmanın sonucunda elde edilen bulgu ve tespitler ortaya konularak tasarımcılara ve ülkemiz mobilya endüstrisine çözüm önerileri getirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Endüstriyel Mobilya Tasarımı, Mobilyada Üretim Hazırlıkları, Mobilyada Prototip Geliştirme Aşamaları
Özet (Çeviri)
INDUSTRIAL DESIGN IN FURNITURE AND PROCESS OF PROTOTYPE DEVELOPMENT Yasin Mehdi ÇİÇEK Furniture and decoration, A Master's Thesis, 2003 Consultant of the Thesis: Professor Mustafa ALTINOK SUMMARY In this study, we have analyzed the activities of the design of furniture production and made some suggestion about its improvement. We explained the industrial design in furniture on the basis of methods and classification. Moreover, we show this by using samples. At the introduction of the study, the general concepts such as design, needs for design, designers have been explained. In the second part of the study, industrial design and the activities of the new production improvement have been told. In the third part of study, the factors affecting on industrial design in furniture have been explained. In the fourth part, the improvement period of the furniture to be produced by using industrial methods from intelligence of designer to manufacturing has been revealed. And the example of a chair has been given as an example. In the conclusion and suggestion part, the results of the study, the findings and discoveries obtained have been revealed exactly. And the suggestion has been found for designers and the furniture industry of our country.