Efektif kütüphane otomasyon sistemi
Effective library automation system
  1. Tez No: 134834
  2. Yazar: GÜLTEKİN KUVAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Information and Records Management, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kütüphane Otomasyonu, Linux, Serbest Yazılım, Free Software, Library Automation, Linux
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
IV EKOS - EFEKTİF KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİ Gültekin KUVAT Elektrik - Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Danışman : Yrd.Doç.Dr. Ahmet ÖZMEN ÖZET Bilgiye duyulan ihtiyaç insanları zaman içerisinde kütüphanelere yöneltmiş, kütüphanedeki kitapların sayısı ve içeriği artmış ve bunun sonucunda kütüphane görevlilerinin işi daha karmaşık bir hal almış ve zorlaşmıştır. Kütüphanelerden faydalanan kişiler sistemin daha hızlı ve kolay olmasını arzu etmişlerdir. Zaman içinde kütüphane görevlilerinin yükünü azaltacak ve kullanıcıların işini kolaylaştıracak otomasyon sistemleri geliştirilmiştir. Ancak kütüphanecilik konusundaki uzman kişilerin talepleri incelendiğinde mevcut otomasyon sistemlerinin küçük ve orta ölçekli kütüphaneler için pahalı olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmada küçük ve orta ölçekli kütüphaneler diye tabir edilen lise ve yüksekokul kütüphaneleri dikkate alınarak, efektif çözümler sunan ekonomik bir sistem geliştirilmiştir. Geliştirilen sistem metin tabanlı ve görsel olarak, tek ve çok makineli olarak çalışabilmektedir.
Özet (Çeviri)
EKOS - EFFECTIVE LIBRARY AUTOMATION SYSTEM Gültekin KUVAT Electric & Electronic Engineering, M.S. Thesis, 2003 Thesis Supervisor : Asst.Prof.Dr. Ahmet ÖZMEN SUMMARY The need for knowledge and the volume and content of the books in a library have increased in time. The job required to manage such a place has become more complex and difficult, as the people have requested fast, simple and convenient services from libraries. In time, some automation systems have been developed for libraries to reduce complexity and difficulty. However, these automation systems are quite expensive for middle and small-scale libraries. In this research, we have aimed to develop a cost effective, functional library automation system for little and small-scale libraries. The automation system runs with both text based and graphical interface, on single or multi computer environment.