Veri zarflama analizi ve uygulamasına yönelik bir araştırma
Data envelopment analysis and a research aimed at application process
  1. Tez No: 134837
  2. Yazar: ŞAFAK KOCAKALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİM IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Veri Zarflama Analizi, Data Envelopment Analysis, Efficiency
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
veri zarflama analizi ve uygulamasına yönelik bir araştırma Şafak Kocakalay Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Alim Işık ÖZET Bu tezde; öncelikle Veri Zarflama Analizi yöntemi tanıtılmış, en yaygın kullanılan CCR ve BCC modelleri ve yöntemin uygulama aşamaları açıklanmıştır. VZA uygulaması, Türkiye'deki Devlet Üniversiteleri'nin Endüstri Mühendisliği Bölümleri verileriyle yapılmıştır. Modellerin çözüm aşamasında ise VZA özel yazılımlarından biri olan DEA Solver (Data Envelopment Analysis Solver) kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, 12 Devlet Üniversitelerine ait Endüstri Mühendisliği bölümleri etkinlik değerlerinin yaklaşık olarak 1,00 ile 0,26 arasında değiştiği ve etkinlik ortalamasının ise yaklaşık 0,65 olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
DATA ENVELOPMENT ANALYSIS A RESEARCH AIMED AT APPLICATION PROCESS Şafak Kocakalay Industrial Engineering, Master's Thesis, 2003 Advisor: Prof. Dr. Alim Işık SUMMARY In this thesis, Data Envelopment Analysis is introduced and commonly used CCR and BCC models along with application steps of the method are explained. DEA application has been carried out by using the data of Industrial Engineering Departments of State Universities in Turkey. In the solution phase of the models Data Envelopment Analysis Solver which is a special standard program for DEA method, has been used. As a result of the study, the efficiency values of the twelve state universities' Industrial Engineering Departments are found to range between 1.00 and 0,26; and their efficiency average is found 0,65.