Slip döküm yöntemiyle piezoelektrik transdüser üretimi
The Production of piezoelectric transducer by slip casting method
- Tez No: 134865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Piezoelectric, PZT, Slip casting
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV slip döküm yöntemiyle piezoelektrik transdûser üretimi Mehmet Faruk Ebeoğlugil Seramik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmam: Doç. Dr. Aydın Doğan ÖZET Bu çalışmada PZT içi boş yarım küre elde edilmesi amaçlanmıştır. Yüksek saflıktaki (% 99,9 - Merck) PbO, Zr02, Ti02 ve Nb205 tozlan stekiyometrik oranda karıştırılarak slip döküm yöntemi ile şekillendirilmiş, farklı sıcaklıklarda (1285 ve 1300 C° ) sinterlenmiştir. Başarılı bir şekilde üretilen PZT numunelerin XRD ile yapılan faz analizlerinde [Pb(Zr0,52Tio,48)03] fazı gözlenmiştir. SEM analizlerinde 2-2.5 um boyutlarında PZT taneler gözlenmiştir. Yığınsal yoğunluk değerleri göz önünde bulundurularak dielektrik sabiti ölçümü yapılmış, dielektrik katsayısı (d33) 35 pC/N olarak bulunmuştur. Resonans spektroskopi eğrileri elde edilen numunenin empedans değerine bağlı olarak faz açısının arttığı gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Piezoelektrik, PZT, Slip döküm.
Özet (Çeviri)
THE PRODUCTION OF PIEZOELECTRIC TRANSDUCER BY SLD? CASTING METHOD Mehmet Faruk Ebeoglugil Ceramic Engineering, M.S Thesis, 2003 Thesis Supervisor: Assist Prof. Dr. Aydın Doğan ABSTRACT The aim of this study is to produce hollow half sphere PZT materials. For this study, high pure oxides ( PbO, Zr02, Ti02, Nb203 ) were mixed in stoichiometric proportion, then, shaped by slip casting method and sintered various temperatures (1285 and 1300 °C). Phase idendification and microstructural analysis were carried out X-ray dirraction and SEM. PZT phases ( [Pb(Zro,52Ti0i48)03] ) was observed in PZT samples after XRD analysis. Grain size of the PZT that observed in SEM was varing between 2 and 2.5. As considering bulk density values, the dielectric constant was measured and it was founded 35 pC/N. increased value of phase angle was obtained in produced samples as depending on impedance value.