Borlanmış hadfield çeliklerinin aşınma dayanımının incelenmesi
The Investigation of the wear behavior of boronized
- Tez No: 134864
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Abrasion, Boronising, Hadfield Steel, Metallography
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
IV BORLANMIŞ HADFIELD ÇELİKLERİNİN AŞINMA DAYANIMININ İNCELENMESİ Mehmet ÇETİN Makina Eğitimi, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Rahmi ÜNAL ÖZET Bu çalışmada, horlanmış östenitik manganlı çeliklerin (Hadfield çeliği) mikroyapısı ve aşınma dayanımları incelenmiştir. Borlama esas olarak termo-kimyasal bir işlem olup, borun yüksek sıcaklıkta çeliğe yayınımıdır. Bor kaynağının fiziksel durumu sıvı, gaz veya katı olabilir. Borlama banyosu ana bileşeni herhangi bir bor bileşiğidir. B4C (Borkarbür), Na2B407 (Susuz Boraks), B2H6 (Diboran). Bor yayınımını genel olarak çeliğin borlama ortamında 850-1 100°C sıcaklıkta 2-6 saat bekletilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Borlu tabakanın özellikleri horlanan çeliğin bileşimi başta olmak üzere, borlama sıcaklığı ve borlama süresiyle yakından ilgilidir. Hadfield çeliğine 1000°C, 1050°C, 1100°C'de 2-4-6 saat süreyle % 72 Susuz Boraks (Na2B407), % 14 Kalsine Borik Asit (B203) ve % 14 Ferro-silis içeren karışım ile Bor difüzyonu yapılmıştır. Daha sonra horlanmış Hadfield çeliğinin mikro yapıları ve aşınma dayanımları incelenerek sonuçlar değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Aşınma, Borlama, Hadfield Çeliği, Metalografi.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION of THE WEAR BEHAVtOR of BORONIZED HADFIELD STEEL Mehmet ÇETİN Machine Education, M.S.Thesis, 2003 Thesis Supervisor: Asist. Prof. Dr. Rahmi ÜNAL SUMMARY In this study, boronized Austenitic Manganese steel (Hadfield steel) microstructure and abrasion resistance are studied. Boronising is a thermo-chemical process which is basically, boron diffusion to the steel surface at high temperatures. Boron source in the boronized process can be either solid, liquid or gaseous. Main component of boronized bath can be any boron compounds of minerals such as (B4C, Na2B407) B2H6 etc). Boronising of steels generally can be done at 850-1000°C for 2-6 hours depending on the desired depth of the boride layer. Properties of boronized layer primarly depend on the chemical composition of the steel, boronising temperature and boronising time. Hadfield steel vas boronized with in %72 waterless borax, %14 calcine boric acid (B203) and %14 Ferro silisium powder mixture, at 1000 °C, 1050 °C, 1100 °C for 2,4 and 6 hours. Then, the microstructure and wear behaviors of boronized Hadfield Steel were investigated and the results were discussed.