Örtü altında yetiştirilen farklı anaçlar üzerine aşılı perlette üzüm çeşidinde azot uygulamasının verim ve kaliteye etkisi
The Effect of nitrogen treatment on perlette grapes cultivar grafted on different rootstocks grown in greenhopuse
- Tez No: 135556
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH TANGOLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma, anaç, azot gübrelemesi, örtü altı yetiştiricilik, Grapevine, rootstock, nitrogen fertilizing, protected cultivation II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖRTÜ ALTINDA YETİŞTİRİLEN FARKLI ANAÇLAR ÜZERİNE AŞILI PERLETTE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE AZOT UYGULAMASININ VERİM VE KALİTEYE ETKİSİ HATİCE BİLİR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Birinci Danışman : Prof. Dr. Semih TANGOLAR Yıl : 2003, Sayfa: 80 Jüri : Prof. Dr. Semih TANGOLAR Prof. Dr. Zülküf KAYA Yrd. Doç. Dr. Önder KAMİLOĞLU Araştırma, 2001-2002 vejetasyon döneminde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağcılık Araştırma ve Uygulama alanı ile Toprak Bölümü laboratuarlarında yürütülmüştür. Denemede 41 B, 5 BB ve 110 R Amerikan asma anaçları üzerine aşılı Perlette üzüm çeşidinde 3 farklı azot dozunun (10 kg N/da, 20 kg N/da, 30 kg N/da), salkım, tane ve şıra özellikleri ile vejetatif gelişme ve omcadaki besin maddeleri düzeyi üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada, azot uygulamalarının petiyol azot düzeyini artırdığı ancak bu artışın istatistiki olarak önemli olmadığı görülmüştür. Uygulamalar, ürünün salkım ağırlığı dışındaki pomolojik ve şıra özellikleri üzerine önemli değişikliğe neden olmamıştır. Uygulanan azot dozlarının ürün verim ve kalitesine olan etkisi de önemli bulunmazken, çubuk ağırlığı ile yaprak alanı üzerine etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir. Uygulanan azot düzeyinin artışına paralel olarak vejetatif gelişmede gözlenen artışın daha sonraki yıllarda verim ve kaliteye olumlu yönde yansıması beklenmektedir. Deneme bulguları genel olarak yorumlandığında 10 kg N/da uygulamasının etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS THE EFFECT OF NITROGEN TREATMENT ON PERLETTE GRAPES CULTTVAR GRAFTED ON DIFFERENT ROOTSTOCKS GROWN IN GREENHOUSE HATİCE BILIR DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury Prof. Dr. Semih TANGOLAR 2003, Pages: 80 Prof. Dr. Semih TANGOLAR Prof. Dr. Zülküf KAYA Assoc.Prof. Dr. Önder KAMİLO?LU This study was conducted in Çukurova University, Agriculture Faculty, Viticulture Research and Implementation area and laboratory of Soil Science Department in 2001-2002 vegatation period. In the experiment, effects of 3 different nitrogen doses (10 kg N/da, 20 kg N/da, 30 kg N/da) on the plant nutrition level, cluster, berry and must properties and vegetative growth in the Perlette grapes cultivar grafted on 41 B, 5 BB, and 1 10 R rootstock. Nitrogen treatments have increased nitrogen contents of leaf petiole in small amounts but this increasement was not found to be significant. The treatments were not effective on the overall pomological and must properties except for cluster weight, while the cane weight and leaf area parameters were considerably affected by the applications. To sum up the overall findings it is concluded that the use of nitrogen of 10 kg/da was found to be suitable dose than the others.