Turbulent wakes generated by side-by side cylinders in shallow-water
Sığ suda yan yana dizili silindirler arkasında oluşan türbülanslı akışın incelenmesi
- Tez No: 135557
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN AKILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yan yana dizili silindirler, sığ su, ayrılmış akış bölgesi, PIV n, Side-by-side circular cylinder, Shallow water, Wake region, DPIV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SIĞ SUDA YAN YANA DİZİLİ SİLİNDİRLER ARKASINDA OLUŞAN TÜRBÜLANSLI AKIŞIN İNCELENMESİ MUSTAFA ATAKAN AKAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Hüseyin AKILLI Yıl: 2003, Sayfa: 102 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Hüseyin AKILLI : Prof. Dr. Kadir AYDIN : Yrd.Doç.Dr. Mustafa MAMAK Sığ su uygulamalarına tabiatta ve mühendislik uygulamalarında sıkça rastlanmaktadır. Bu uygulamalara örnek olarak iki nehrin birleşmesi, köprü ayaklan gibi hidrolik yapılar arkasında oluşan akış, değişik kanal akışları gösterilebilir. Literatürde sığ sularda yan yana dizili silindirler etrafında oluşan akışın yapısının detaylı olarak inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada yanyana dizilmiş olan iki ve üç adet aynı yan çapa sahip silindirler etrafındaki daimi olmayan akışın yapısı parçacık görüntülemeli hız ölçüm tekniği kullanılarak incelenmeştir. Yanyana dizili silindirler arasındaki mesafenin (T) akış yapısı üzerine etkisi T/D=l ile 3 arasında araştırılmıştır. Deneysel çalışmalar, Reynold sayısı Re=4445 ve Re=5334 değerlerinde yapılmıştır. Yan yana dizili iki silindir arkasında oluşan akış, üç farklı davranış göstermektedir. Bunlardan birincisinde, silindirler arkasında sadece bir vorteks caddesi (Karman vorteks caddesi) küçük T/D (açıklık oranı) oranlarında gözlemlenmiştir. Orta T/D oranlarında herbir silindir arkasında iki ayn vortex caddesi oluşmuştur ve bu vortex caddelerinden biri diğeri üzerinde baskın bir yapı sergilemektedir. Dolayısıyla iki silindir arkasındaki akış simetrik olmayan bir yapıya sahiptir. Açıklık oranının yüksek olduğu değerlerde ise silindirler arkasında oluşan ayrılmış akış bölgeleri birbirini etkilememektedir. Yan yana dizili üç silindir sisteminde ise benzer akış yapılarına rastalanmıştır. Ancak ikili silindir sisteminden farklı olarak zaman zaman simetrik bir yapıya sahip bir ayrılmış akış bölgesi gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS TURBULENT WAKES GENERATED BY SIDE-BY-SIDE CYLINDERS IN SHALLOW-WATER MUSTAFA ATAKAN AKAR DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hüseyin AKILLI Year: 2003, Pages: 102 Jury: Assist. Prof. Dr. Hüseyin AKILLI.Prof. Dr. Kadir AYDIN : Assist. Prof. Dr. Mustafa MAMAK The wake region in shallow water occurs in nature and a variety of engineering applications most notably at the merging of two rivers, behind a bridge pier and other types of hydraulic structures, in various types of channels. However, flow around the arrangement of circular cylinders in close proximity has not been investigated in shallow waters under unsteady conditions in detail. In this study, the flow field for two and three circular cylinders of equal diameter D arranged in a side-by-side configuration in steady cross flow in shallow water was investigated using flow visualization and particle image velocimetry (PIV) technique. For center-to-center pitch ratio ranges from T/D=1.0 to 3.0 and Reynolds number was approximately equal to Re=4445 and 5334. For two-cylinder arrangements, three basic flow pattern were observed: single-blufF-body vortex shedding at small T/D, biased flow with synchronized vortex shedding at intermediate T/D, and symmetric flow with synchronized vortex shedding at larger T/D. For three-cylinder arrangements, either single bluff-body behaviour or an asymmetric biased flow pattern could be observed at small T/D, whereas a symmetric-biased flow pattern was found an intermediate T/D.