Bruselloz'un laboratuvar tanısı
Laboratory diagnosis of Brucellosis
  1. Tez No: 135613
  2. Yazar: EREN ERGİCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bruselloz, Dirençlilik, Konjugasyon, Brucellosis, Antibiotic Resistances, Conjugation II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BRUSELLOZ'UN LABORATUVAR TANISI EREN ERGICAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Sadık DİNÇER Yıl: 2003 Sayfa: 58 Jüri: Doç. Dr. Sadık DİNÇER Doç. Dr. Mehmet Macit İLKİT Yrd. Doç. Dr. Hatice GÜVENMEZ Bu çalışmada, Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezine başvuran hastaların Bruselloz yönünden incelenmesi ve kan kültürlerinden izole edilen bakterilerin antibiyotik dirençlilik durumlarının belirlenmesi ve dirençlilik mekanizmalarından plazmidik olanların konjugasyon ile dirençlilik transferinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Bruselloz şüpheli 4758 hastadan alman kan örneklerinde serolojik testler (Serum Aglütinasyon testi, Coombs testi ve Rose-Bengale Plate testi) ve kan kültürleri yapılmıştır. Kan kültürleri sonucunda 3'ü (%27) erkek, 8'i (%73) kadın toplam 1% olguda Brucella melitensis saptanmıştır. Bu kökenlerin AK, C, CRO, S, CN, SXT, FEP, DA, OFX, CİP, FOX, SCF, RP ve TE antibiyotiklerine duyarlılığı araştırılmış ve izole edilen bakterilerin bu antibiyotiklere karşı olan dirençlilik oranları sırası ile, % 45.5, 0.0, 36.4, 36.4, 36.4, 45.5, 45.5, 54.5, 36.4, 36.4, 45.5, 18.2, 9.1, 9.1 olarak belirlenmiştir. Nitrosefin yöntemine göre izolatların p-laktamaz üretme yetenekleri araştırılmış ve bu izolatlardan sadece El susunun P-laktamaz üretme yeteneğinde olduğu görülmüştür. K2+E.coli konjugasyon çalışmasında; K2 izolatından.S.co/f ye FOX antibiyotiği için %5, DA ve S antibiyotiği için %100, El+E.coli çalışmasında ise DA, S ve SXT için %100 transfer gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS LABORATORY DIAGNOSIS OF BRUCELLOSIS EREN ERGICAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sadık DİNÇER Year: 2003 Page: 58 Jury : Assoc. Prof. Dr. Sadık DİNÇER Assoc. Prof. Dr. M. Macit İLKİT Assist. Prof. Dr. Hatice GÜVENMEZ In this study, the blood cultures were carried out from the Brucellosis patients who applied to the Başkent University Adana Applied and Research Centre. Antibiotic resistances of the isolated cultures were determined and the resistance mechanism via of conjugation was determined. Blood samples from the 4758 patients suspected with Brucellosis infection were examined with serological tests and according to the blood culture results, 8 (73 %) female and 3 (27 %) male patients blood cultures were positive for Brucella sp. Isolated bacteria were identified as Brucella melitensis according to the biochemical tests. The isolated strains were examined for their sensitivity to AK, C, CRO, S, CN, SXT, FEP, DA, OFX, CIP, FOX, SCF, RP and TE antibiotics. Resistance percentages of the isolated strains to these antibiotics were determined as total male and female patients. Resistance percentage of the antibiotics above was determined as 45.5 %, 0.0, 36.4, 36.4, 36.4, 45.5, 45.5, 54.5, 36.4, 36.4, 45.5, 18.2, 9.1, 9.1, respectively. According to the Nitrocephin method, ^-lactamase production ability of the isolates was investigated^ and only El strain was observed to produce 0-lactamase. According to the K2+E.coli Conjugation test results, plasmid conjugation ratio was accomplished as 5% against FOX while DA and S were 100%. When compared to the results of El+E.coli strains, 100 % transfer rate was obtained with DA, S and SXT.