Amik Ovası koşullarında bazı çilek çeşitlerinin gösterdikleri özellikler
Characteristics of strawberry cultivars grown in Amik Plain
- Tez No: 135863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çilek, adaptasyon, yüksek tünel, yaz dikimi, verim, erkencilik, kalite, strawberry, adaptation, high tunnel, summer planting, yield, earliness, quality
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ill ÖZET AMİK OVASI KOŞULLARINDA BAZI ÇİLEK ÇEŞİTLERİNİN GÖSTERDİKLERİ ÖZELLİKLER 200Î-2002 yetiştirme döneminde M.K.Ü. Ziraat Fakültesine ait Amik ovasında bulunan deneme arazisinde yüksek tünelde yaz dikim yöntemiyle gerçekleştirilen bu çalışmada 9 çilek çeşidinin (Camarosa, Sweet Charlie, Dorit, Muir, Tudla, Selva, Chandler, Pajaro ve Seascape) verim, erkencilik ve meyve kalite özellikleri incelenmiştir. Amik ovası koşullarında ilk çiçeklenme tarihlerinin 9 Aralık ile 11 Şubat arasında değişim gösterdiği, en erken çiçeklenmenin Sweet Charlie (9 Aralık) çeşidinde olduğu saptanmıştır. Derimlere en erken şubat ayının ilk haftasında Sweet Charlie çeşidinde başlanmıştır. Derim suresi 91-129 gün arasında değişim göstermiş olup, en uzun derim süresi Sweet Charlie (129 gün) çeşidinde gözlenmiştir. Bitki basma verimler en yüksek Muir (669.80 g/bitki) ve Camarosa (638.10 g/bitki) çeşitlerinde saptanmıştır. En iri meyveler Muir (13.85 g) ve Tudla (13.53 g) çeşitlerinden alınmıştır. Ekstra ve 1. kalite meyve oram en yüksek Muir (%70.98) ve Tudla (%70.40) çeşitlerinden elde edilmiştir. Camarosa (0.52 kg) çeşidi en sert etli meyveleri verirken, Dorit (0.27 kg), Pajaro (0.27 kg) ve Seascape (0.28 kg) en yumuşak meyveleri vermiştir. SÇKM içerikleri en yüksek Sweet Charlie, Chandler, Selva, Seascape ve Dorit çeşitlerinde saptanmıştır. Asit içerikleri Sweet Charlie (%0.67) dışında öteki çeşitlerde yüksek bulunmuştur. En yüksek SÇKM/Asit oram Sweet Charlie (14.75) çeşidinde bulunmuştur. pH içeriği en yüksek Sweet Charlie (3.59) çeşidinde bulunmuştur. C vitamini içeriği en yüksek Sweet Charlie (48.90 mg/100 mi), en düşük Tudla (45.60 mg/100 mî) çeşidinde saptanmıştır. Meyve dış rengi bakımından en parlak meyveler Dorit, Selva, Pajaro ve Seascape çeşitlerinden alınmıştır. En koyu kırmızı meyveler Chandler ve Camarosa çeşitlerinde saptanmıştır. Meyve eti rengi bakımından Tudla, Muir ve Chandler en koyu renkli çeşitler olarak belirlenmiştir. Kloroza dayanıklılık yönünden Tudla çeşidi en dayanıldı, Chandler en duyarlı olarak bulunmuştur. Tartılı derecelendirme sonucuna göre Camarosa, Tudla, Sweet Charlie, Seascape ve Muir çeşitleri Amik Ovası koşulları için en iyi uyum gösteren çeşitler olarak belirlenmiştir. 2003, 78 sayfa
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT CHARACTERISTICS OF SOME STRAWBERRY CULTIVARS GROWN IN AMIK PLAIN Nine strawbeny cultivars (Camarosa, Sweet Charlie, Dorit, Muir, Tudk, Selva, Chandler, Pajaro, and Seascape) grown under high plastic tunnel in Amik plain at M.K.Ü. Agriculture Faculty Research Station were studied for yield, earliness, and fruit characteristics in 2001-2002. It was found that the first flowering was from 9 December to 11 February in Amik plain conditions, and Sweet Charlie (9 December) was the earliest cultivar. The first harvest was initiated by Sweet Charlie in the first week of February. The harvest dates ranged 91-129 days and Sweet Charlie had the longest harvest period (129 days). The highest yields on plant basis were recovered from Muir (669,80 g/plant) and Camarosa (683,10 g/plant). The fruit weights were highest in Muir (13,85 g) and Tudla (13,53 g). Also, the ratio of extra and first quality fruits were highest in Muir (70,98%) and Tudla (70,40%) cultivars. While Camarosa had the firmest fruits (0,52 kg), Dorit (0,27 kg), Pajaro (0,27 kg), and Seascape (0,28 kg), had the softest fruits. The highest soluble solids were in Sweet Charlie, Chandler, Selva, Seascape, and Dorit. The acidity was found to be high except Sweet Charlie (0,67%). The highest SÇKM/Acidity ratio was found in Sweet Charlie (14,75). Sweet Charlie had also highest pH (3,59). The highest Vitamin C content was found in Sweet Charlie (48,90 mg/100 ml) and lowest was (45.60 mg/100 ml). The sharpest fruit skin color was in Dorit, Selva, Pajaro, and Seascape cultivars. Chandler and Camarosa had the darkest skin color while the darkest flesh color was recovered in Tudla, Muir and Chandler. The susceptibility to chlorosis was highest in Chandler and lowest in Tudla. Weighted analysis of all characters tested suggested that Camarosa, Tudla, Sweet Charlie, Seascape, and Muir cultivars were found to be suitable to Amik plain. 2003, 78 pages