Substitue polianilinlerin substituentlerinin değiştirilmesi ve karakterizasyonu
Modification and characterization of substituents of substituted polyanilines
- Tez No: 135869
- Danışmanlar: PROF. DR. NUREDDİN ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poü(anilin-ko-nitroanilin), PoH(anilm-ko-o-ammoarrilin), polianilin kopolimer, sentez, indirgeme, karakterizasyon, UV-VIS, FT-IR, element analizi, Poly(anilme-co-o-nitroaniline), Poly(amlme-co-o-ammoaniline), Polyaniline, Copolymer, Synthesis, To Reduce, Caracterization, UV-VIS, FT-IR, Elemental Analysis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET SÜBSTİTÜE ÎH3IİANİIİNIJERİN SÜBSTİTÜEOTIJIRİNÎN DEĞİŞTİRİLMESİ VE KARAÎOTERİZASYONÜ O-nitroanilin kimyasal polimerleşme yöntemiyle tek başına polirBerleşemediği için anilin ile çeşitli mol oranlarında kopolimeri hazırlandı. Poli(aniîin-ko-t)-nitroanilin) kopolimeri kimyasal polimerleşme yöntemiyle sentezlendi. Monomerler anilin, o-nitroanilin ve yükseltgen madde-(amonyurrLpersülfat) î M HC1 çözeltisinde çözüldü. İşlem amonyum persülfatın oda sıcaklığında monomer karışımına (anilin, o-nitroanilin) damlatılması ile yürütüldü. Kopolimer örneği, monomer ve dinerleri uzaklaştırmak için, bol miktarda saf su ile yıkandı ve sonra kurutuldu. » PoH(anilm-ko-o-arninoanilin) kopolimeri, poü(anilin-ko-o-nitroanilin) kopoömerinin Fe katalizörlüğünde 90-100 °C de indirgenmesi ile sentezlendi. İşlemden önce rx>K(anilm-ko-o-nilxoanilin) kopolimeri N,N dimetil formamid (DMF)'de çözüldü yada Asetonda dağıtıldı. İşlem sonunda yan ürün olarak oluşan Fe(OH)3 ya da Fe(OH)2, î M HC1 çözeltisi yıkanarak ortamdan uzaklaştırıldı. Tepkimeye girmeden arta kalan Fe tozlan mıknatıs ile alınarak kopolimerden temizlendi. Kopolimer örneği saf su ile yıkandı ve sonra kurutuldu. Kopolimer örnekleri yapılan FT-IR, UV-VIS, spektroskopik analizleri ve element analizi ile karakterize edildi. 2003, 79Sayfe
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT MODIFICATION AND CARACTERÎZATION OF SUBSTITUENTS OF SUBSTITUTED POLIANIIİNES As o-nitroaniline can not be polymerized by chemical polymerisation process, its varied mol ratios of copolymer was prepared with aniline. Poly (aniline-co-o- -nittoaniline) copolymer- was synthesized by chemical polymerization process. Aniline and o-nitroaniline which are monomers and oxidant (amonium persulphate) was dissolved in 1 M solution of HC1. The process was carried on by adding solulation of amonium persulphate dropwise in the mixture of monomer (aniline* o-nitroaniline) at room temprature. The copolymer sample was washed with -excess of distilled water to remove monomers and dimers then dried at 60-70 ° C. Poly(amIme-co-o-arninoaniline) was synthesized by reducing poly(aniline-co-o- nitroaniline) in Fe catalyst at 90-100 °C. Before the process poty(aniline-co-o- ritroaniline) copolymer was dissolved in N,N-dimethyl formamide (DMF) or distributed in acetone. At the end of the process, Fe(OH)3 or Fe(OH)2 which occurs as a by-product was washed with 1 M solution of HCL The powders of iron (Fe) that was left over without reacting was taken from the copolymer by a magnet. The copolymer sample washed with an excess of distilled water then dried at 60-70 C. Copolymer samples are characterized by FT-IR, UV-VIS, spectroscopic analysis and elemental analysis. 2003, 79pages