Eğik elemanlardan oluşmuş çok katlı betonarme bir yapının deprem etkisi altındaki davranışlarının diğer sistemlerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi
The Examination of behaviours of a reinforced concrete building consisting of braced frames under an earthquake effect with other structural systems, contrastively
- Tez No: 136000
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, betonarme, eğik elemanlar, çerçeve sistem, perde sistem, Earthquake, reinforced concrete, braced frames, frame system, shell system
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Ülkemiz dünyanın en etkili deprem kuşaklarından biri üzerinde yer almaktadır. Meydana gelen depremlerde; gerek proje gerekse yapım aşamasında yapılan hatalar yüzünden yıkılan yapılarda bir çok kişi hayatını kaybetmiştir. Yapıların yönetmeliklerde öngörülen bir emniyete sahip olabilmeleri için deprem yüklerine göre de boyutlandırılmaları gereği açıktır. Betonarme yapıların düşey ve yatay yüklere karşı emniyetlerini sağlamak amacıyla bugüne kadar kullanılan geleneksel sistemler; çerçeve sistemler, betonarme perde sistemler, çerçeve-betonarme perde sistemler şeklinde sıralanabilir. Bu çalışmanın temel amacı, eğik elemanlardan oluşmuş betonarme çok katlı bir yapının deprem etkisi altındaki davranışlarının diğer taşıyıcı sistemlerle karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu amaçla birinci bölümde; uygulamada kullanılan eğik eleman tipleri, ikinci bölümde; eğik elemanlı sistemlerin kullanımı, planlanması, inşa esasları ve diğer sistemlerle birlikte kullanımı incelenmekte, üçüncü bölümde ise; farklı sistemlerin sayısal analizleri ve sistemlerde oluşan maksimum yerdeğiştirme ve kesit etkisi değerleri karşılaştırmalı olarak verilmektedir. Çalışmanın bütününden çıkartılan bazı sonuçlar ve öneriler dördüncü bölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar listesi izlemektedir. Elde edilen sonuçlar; uygulamada geleneksel sistemlere oranla çok yer bulamayan eğik elemanlı sistemlerin, en az diğer sistemler kadar etkin bir şekilde kullanılabileceğini ve bu sistemlere göre bazı avantajlarının bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Our country takes place on effective earthquake zone. In the earthquakes, so many people die in earthquakes because of the mistakes made during project and construction periods. Buildings should be desinged according to their earthquake loads in order to have the safetiness mentioned in regulations. The systems used sofar in order to ensure the safety of the reinforced concrete buildings against vertical and horizontal loads can be ordered as frame systems, reinforced concrete shell systems, frame-reinforced concrete shell systems. The main aim of the study is to examine the behaviours of a reinforced concrete building consisting of braced frames under an earthquake effect with other structural system, contrastively. With this purpose in the first section; braced frame types used in practise, in the second section the usage, the planing, building rules and the usage with the other systems of braced frame systems, in the third section, numerical analizes of different systems and maximum displacement happining in the systems and cross effect values have been given contrastively. Results and advices take place in the fourth section and comes after. The results obtained indicate that the braced frames systems, which are not accepted, compared to the tridational systems in practise, can be used as actively as other systems and have some advantigest in comparison with those systems.