Orta Karadeniz bölgesinde fındık kurdu Curculio nucum L. 1758 (Coleoptera;Curculionidae) popülasyonlarının biyolojisi ve zararı üzerine araştırmalar
Researches on the population biology and the damage of hazelnut weevil Curculio nucum L. 1758 (Coleoptera;Curculionidae) in Middle Black Sea region
- Tez No: 136044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL TUNCER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Curculio nucum, findik, morfoloji, biyoloji, popülasyon yoğunluğu, yayılış, Ekonomik zarar eşiği ?f, Curculio nucum, hazelnut, morphology, biology, population dynamics, dispersal, Economic damage threshold
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
IV ÖZET ORTA KARADENİZ BÖLGESİNDE FINDIK KURDU Cmeulio nucum L. 1758 (Coleoptera; Curoilioaidae) POPULASYONLARWIN BİYOLOJİSİ VE ZARARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR» Bu araştırma 2000-2002 tarihleri arasında Samsun, Ordu ve Giresun illerindeki fındık bahçelerinde yürütülmüştür. Araştırmada, fındık kurdunun biyolojisi, morfolojik özellikleri, popülasyon yoğunluğu, zarar oranı ve tipleri ele alınmıştır. Ayrıca, kafes denemeleri yoluyla zararlının ekonomik zarar eşiği saptanmıştır. Morfolojik çalışmalarda; dişi boyu 6.57±0.04 mm, erkek boyu 6.40+0.04 mm olarak tespit edilmiştir. Rostrum uzunluğu dişilerde 5.56+0.05 mm, erkeklerde 3.96+D.04 mm olarak ölçülmüş olup, cinsiyet ayırımında, belirgin bir kriter olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Yumurtaların oval ve 0.84±0.014 mm uzunluğunda ve 0.552±0.014 mm eninde olduğu saptanmıştır. Baş kapsül genişliğine göre 4 larva dönemi belirlenmiştir. Larva dönemlerinin baş kapsül genişliği, sırasıyla 0.259±0.005 mm; 0.634+0.014 mm; 1.023±0.023 mm, 1.569+0.01 1 mm olarak belirlenmiştir. Erginler, Samsun, Ordu ve Giresun'da nisan ortalarında çıkmaya başlamakta ve sıcaklığa bağlı olarak mayıs ortalarında en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Erginlerin sezonun başında yapraklar ve dişi çiçekler (karanfil) üzerinde beslendiği belirlenmiştir. Çiftleşme ve yumurta bırakma mayıs sonlarında başlamakta ve temmuz sonlarına kadar devam etmektedir. Her dişi böcek ortalama olarak 12 (7-17) adet yumurta üretmektedir. Yumurta meyve içerisine 0.243+0.026 mm derinliğe konulmaktadır. Larva, gelişimini meyve içinde 5-6 haftada tamamlamaktadır. Gelişimini tamamlayan larvalar, temmuz ayı sonlarından itibaren meyvede bir delik açıp dışarı çıkarak toprağa inmektedir. Fındık kurdu her yıl bir generasyon vermektedir. Kafes denemelerinde, bir dişi bireyin ortalama 10.9 (3-17) meyveye yumurta bırakarak larva gelişmesi sonucu zarar verdiği, bir erkek ve bir dişiden oluşan bir çift erginin ise beslenme ve yumurta koyma şeklinde toplam 188.6 (170.6-212.4) meyveye zarar verdiği belirlenmiştir. Bu değerler kullanılarak fındık kurdunun ekonomik zarar eşiğinin çeşitli değişkenlere bağlı olarak 2.1-5.3 böcek/10 ocak arasında olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCHES ON THE POPULATION BIOLOGY AND THE DAMAGE OF HAZELNUT WEEVIL Curculio nucum L. 1758 (Coleoptera; CurcuMonidae) IN MIDDLE BLACK SEA REGION. This study was carried out in hazelnut orchards of Samsun, Ordu and Giresun provinces during 2000-2002. In this study, The biology, morphological charachteristics population dynamics, damage level and damage type of hazelnut weevil were investigated. Additionally, economic damage threshold of the this pest was calculated by cage experiments. In morphological studies, it was found that the body length of female and male were 6.57+0.04 and 6.40+0.04 mm respectively. The rostrum length of female and male were 5.56±0.05 and 3.96±0.04 mm respectively. This result showed that rostrum length of C. nucum can be used as a clear criterion in order to distinguish the sex. The eggs were oval in shape and 0.840±0.014 mm in length and 0.552±0.014 mm in witdh. There were four larval stages according to head diameter. Head diameters of larval stages were measured as 0.259±0.005 mm; 0.634±0.017 mm, 1.023±0.023 mm; 1.569±0.011 mm respectively. Adult exit starts in mid-April in Samsun, Ordu and Giresun, and the maximum density is reached in mid-May depending on temperature. It was observed that the adults feed on leaves and female flowers (karanfil) in early seasons. Mating and oviposition begin at the end of May and goes to end- July. Each female produce as average of 10.9 (3-17) eggs. Eggs were laid in the depth of 0.243+0.026 mm in the nut fruit. Larvae complete their development in 5- 6 weeks inside of nut. Fully grown larvae chew their way out of fruit on one of the sides and go throught the soil. There is only one generation per year. It was determined, each female damaged as average of 10.9 (3-17) nuts by egg laying and larval development. One male and female damaged 188.6 (170.6-212.4) nuts totally by feeding and laying during all life stages in a year. Economic damage threshold of C. nucum was calculated between 2.1-5.3 adult/ 10 ocak, depend on various factors.