Tc-99m antimon trisülfür kolloidin radyofarmasötik kiti haline getirilmesi ve kararlılık kontrollerinin yapılması
Radiopharmeceutical kit preparation of Tc-99m antimony trisulfide colloid and its stability determination
  1. Tez No: 136071
  2. Yazar: NESRİN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA LÜTFİ BERKEM, DR. OSMAN DUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Teknesyum-99m Antimon Trisülfür Kolloid, Lenfosintigrafi, Radyokimyasal Saflık, Kararlılık, Radyokolloidal Tanecik Büyüklük Analizi, Membran Filtrasyonu, Geçirim Elektron Mikroskobu. Temmuz, 2003 Nesrin ÇAKIR VI, Technetium-99m Antimony Trisulfide Colloid, Lymhoscintigraphy, Radiochemical Purity, Stability, Radiocolloid Particle Size Determination, Membrane Filtration, Transmission Electron Microscopy. July, 2003 Nesrin ÇAKIR VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET TEKNESYUM-99m ANTİMON TRISULFUR KOLLOIDTN RABYOFARMASÖTİK KİTİ HALİNE GETİRİLMESİ VE KARARLILIK KONTROLLERİNİN YAPILMASI Radyokolloidler, Nükleer Tıp'ta tam ve tedavi amacı ile kullanılmaktadır. Radyokolloidlerin tanecik büyüklüğü ve dağılımı radyokolloidin biyolojik davranışını ve etkin kullanımını belirleyen en önemli etkendir. Bu nedenle radyokolloidlerin tanecik büyüklüklerinin uygun ve pratik analiz yöntemleri ile belirlenmesi gerekmektedir. Literatürde bu amaçla, Foton Korelasyon Spektroskopisi, Geçirim(Transmisyon) Elektron Mikroskobisi, Membran Filtrasyonu, Ultrasantrifüj, Coulter Sayacı gibi tekniklerin uygulanabilirliği çeşitli araştırmacılar tarafından incelenmiştir. Bu çalışmada, lenfösintigrafî uygulamalarında yaygın olarak kullanılan radyokolloidlerden Teknesyum-99m Antimon Trisülfur Kolloid, Polivinilpirolidon stabilizer kullanılarak hazırlanmış ve hazırlanan radyokolloidin özellikleri incelenmiştir. Teknesyum-99m Antimon Trisülfur Kolloid'in tanecik büyüklüğünü tanımlamak için geçirim elektron mikroskobu ve tanecik büyüklük dağılımını saptamak için de membran filtrasyonu metodu kullanılmıştır. 0.1 um Polieter sülfon filtre ile membran filtrasyonu yönteminin radyokolloidlerin tanecik büyüklüklerinin saptanması için uygun ve pratik bir yöntem olduğu çalışmalar sonucunda gösterilmiştir. Hazırlanan Teknesyum-99m Antimon Trisülfur Kolloid'in geçirim elektron mikroskobu ile yapılan analizlerinde, radyokolloidal taneciklerin tamamının 30 nm'den daha küçük olduğu ve çoğunluğunun 6.27-14.70 nm arasında olduğu bulunmuştur.Hazırlanan radyofarmasötiğin, radyokimyasal saflığı ugulanan Hızlı İnce Tabaka Kromatografîsi(ITLC) %98.00±0.53 olarak bulunmuş ve nükleer tıp çalışmaları için aramlan özelliklere uygun olduğu görülmüştür. Tekneyum-99m Antimon Trisülfür Kolloid radyofarmasötiğinin kit halinde hazırlanma olasılığının belirlenmesi için antimon trisülfür çözeltisinin oda sıcaklığında özellliklerini koruyarak ne kadar süre saklanabileceği incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda çözeltinin minimum 3 ay süre ile bozunmadan saklanabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RADIOPHARMACEUTICAL KIT PREPARATION OF "To- ANTIMONY TRISULFIDE COLLOID AND ITS STABILITY DETERMINATION Radiocolloids have been used for diagnosis and therapy in nuclear medicine. Particle size and distribution of radiocolloids are the most important factors in their biological behaviour and efficacy of their use. Therefore, the particle size of radiocolloids needs to be determined using same appropriate and practical analysis techniques. For this purpose, Photon Correlation Spectroscopy, Transmission Electron Microscopy, Membrane Filtration, Ultracentrifuge, Coulter Counter and also some other similar techniques had been investigated by many researches correspondingly the literature. In this study, Technetium-99m Antimony Trisulfide Colloid, one of the mostly used radiocolloids in lymphoscintigraphy, has been prepared using Polyvinylpyrrolidone stabilizer and its properties were studied in detail. Transmission Electron Microscopy and Membrane Filtration tecniques were used to determine particle size and radiocolloid distribution respectively. 0.1 um Polyether Sulfone filter membrane filtration was found to be the most effective and practical one in the radiocolloidal particle size ascertainity. When the Technetium-99m Antimony Trisulfide Colloid colloids were analyzed under Transmission Electron Microscope, its all particle size was found to be smaller than 30 nm and ranging between 6.27- 14.70 nm. Radiochemical purity of this radiocolloid was 98.00%±0.53 using Instant Thin Layer Chromatography technique. This indicates that Technetium-99m Antimony Trisulfide Colloid can be used in nuclear medicine research. vnThe stability of antimony trisulfide colloid solution was acheived at the room temperature for its preparation as Technetium-99m Antimony Trisulfide Colloid radiopharmaceutical kit and was proved to be stable for 3 months duration.