An approach to a user oriented model for ISO 9001:2000 quality system documentation
ISO 9001:2000 kalite sistemi belgelemesi için kullanma merkezli bir yaklaşım
- Tez No: 136183
- Danışmanlar: PROF.DR. METE DOĞRUER, PROF.DR. SAMİ ERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: ISO 9001:2000, Toplam Kalite Yönetimi, Kullanıcı Dostu, Dokümantasyon, Belgeleme, KOBİ, Kelime işlem Ekim, 2002 Abdullah ÖZDE M İR iv, ISO 9001, Total Quality Management, User Oriented, Documentation, SME, word-processing. October, 2002 Abdullah ÖZDEMİR
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 426
Özet
ÖZET ISO 9001:2000 Kalite Sistem Dokümantasyonu için, Kullanıcı Dostu Bir Modele Yaklaşım ISO 9001 : 2000 belgelerini hazırlama sorunu, şirketlerin kalite yönetim sistemi kurmaya gayret etmemelerinin veya en azından uzun bir süre ertelemelerinin temel sebebidir. Eğer belge hazırlama işleri kolay olsa, daha birçok kuruluş Kalite Yönetim Sistemini kurmak isteyecektir. Kullanıcı yönlü bir model, ISO 9001 standard maddeleri ile ilgili çoğu pro sedürlerin dokümantasyonunda hayatı kolaylaştırmak üzere, bilhassa Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için hazırlanabilir. En azından, kalite yönetim sistemininin kurulmasına başlangıç olarak, bu kul lanıcı dostu model dokümantasyon çok yardımcı olur. Bu çalışmanın esas amacı, KOBÎ kuruluşların, ISO 9001:2000 kalite yönetim sistemi dokümantasyonuna yol haritası olmak için 'know-how' gibi bilgi sağlamak ve dokümantasyona harcanan zamanı en aza indirmek üzere kolaylık sağlayarak desteklemektir. Bu çalışma, çoğu kuruluşların ihtiyaçlarına, genel bir model olan prosedür ve formları içeren belgeleri, hızla kuruluşun ihtiyacına uygunlaştırabihnek üzere, kelime işlemci programının makro komutlarını kullanarak yapılmıştır. Bilgisayar kullanıcısı olarak, 'MS-Word' uygulama programı kullanan çalışanların, özel programlama bilgisi gerekmeden hazırlayabileceği bir dokümantasyon yöntemidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPROACH TO A USER ORIENTED MODEL FOR ISO 9001: 2000 QUALITY SYSTEM DOCUMENTATION The ISO 9001:2000 documentation issue is the main reason for the companies not to try to establish a quality management system or at least postpone it for a long time. If it were easy, many companies would have established their Quality Man agement System. A user oriented model for most of the procedures and forms related with the standard items of ISO 9001 can be prepared as model procedures and forms, espe cially for Small and Medium Enterprises (SME) to ease of life in documentation. At least, for the beginning of the establishing a quality management system this user-friendly documentation helps a lot. The main objective of this study is to sup port the companies as road map to give knowledge like 'know-how' for ISO 9001:2000 quality system documentation and support to minimize the time required for preparing documentation to earn a certificate for ISO 9001. Using word programming macro commands to adopt the model procedures and forms faster for most of the firm needs does this study. It is a documentation system that can be used by any employee having com puter literacy as word application program user without knowing programming knowledge.