Silifke-Göksu deltası tatlı su-tuzlu su girişiminin incelenmesi
Silifke Göksu delta is examine in fresh water-salty water interface
  1. Tez No: 136237
  2. Yazar: ÖZLEM BAHAR ÜNLÜCÖMERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tuzlu su, Girişim, Görünür özdirenç, Alüvyon, Göksu deltası, Salty water, Interface, Apparent resistivity, Alluvium, Göksu delta
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz Bu çalışmada, Sififte-Göksu deltasında tatlı su-tuzhı su girişiminin incelenmesi amacıyla jeofizik etüt yapılmıştır, ölçüler düşey elektrik sondaj yöntemi ile 10 profil hattı boyunca 44 noktadan Schkmberger elektrot dizilimi kullanılarak alınmıştır. Elde edilen veriler Schlumberger Inversion 6 programında değerlendirilerek her bir noktanın görünür özdirenç arazi eğrileri ve stratigrafîk dikme kesitleri, Stanford Graphics programında ise görünür özdirenç kontur haritaları ve yapma kesitleri hazırlanmıştır. Çizilen yeraltı yapı kesitleri deltanın fârkh bölgelerindeki yanal ve düşey litolojik değişimleri, tabaka kalınlıklarım, özdirenç değerlerini ve tuzlu su girişim bölgelerim* göstermektedir. Göksu deltası boyunca ferklı kalınlıklarda bitkisel toprak, kum ve çakıllı kumdan oluşan bir alüvyon örtünün varlığı belirlenmiştir. Denize yakm olan A, 1A, B, IB, C, D, I, K ve L profillerinde tuzlu su gfcisiminm varlığı saptanmıştır. Denizden uzak olan J profilinde ise tuzlu su girişimi görülmemektedir. Tuzlu su girişimi çeşitli profillerde 0-14 m. derinlikler arasmda etkilidir. Göksu deltasmm denize yakınlığı ve yoğun tanm yapılan bir bölge olması nedeniyle aşın pompaj yapılması, tuzlu su girişiminin nedenleri arasında düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, fresh water- sally water interface in Silifke-Göksu delta was examined by using geophysical tools. Measurements were carried out along 10 profile lines at 44 points using Vertical Electrical Sounding (V.E.S) technique. The data were analyzed for apparent resistivity field curves and stratigraphic sections using Schlumberger Inversion 6 programme. The apparent resistivity contour maps and pseudo-sections for each data point were prepared using Stanford Graphics programme. The prepared underground structural sections showed horizontal and vertical lithologic changes, bed thicknesses* resistivity values and regions of salty water interface on different areas of the delta. A presence of an alluvium layer composed of soil, sand and gravelly sand of different thickness was determined along Göksu delta. Salty water interface was determined in the A, 1A, B, IB, C, D, I, K and L profiles loceted near the coast. On the other hand, such an interface was not observed on the profiles located inland. The salty water interface is observed between 0-14 m. of thickness in various profiles. The salty water interface might be caused due to the coastal location of Göksu delta and due to extensive pumping for agricultural purposes.