Göksu Deltası'nın (Silifke-Mersin) jeolojik gelişimi
Geological evolution of the Goksu delta (Silifke-Mersin)
  1. Tez No: 215867
  2. Yazar: ÖZCAN KOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Göksu Deltası, kıyıçizgisi değişimi, delta morfolojisi, kıyı ilerlemesi, delta çökelleri, Goksu Delta, Change of Shore Line, Delta Morphology, Shore Advancement, Delta Detritus
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada Göksu Deltası'nın (Silifke-Mersin) Jeolojik evriminin incelenmesi için Göksu Deltası'nın kıyıçizgisi değişimleri ölçülmüş, kıyıboyunca alınan çökel örneklerinde tane boyu analizleri yapılmış, deltanın Kuvaterner çökel alanlarıayırtlanmıştır. Göksu Deltasıkıyıçizgisinde, deltada bulunan lagünlerin alansal değişimleri ve Göksu Nehri'nin denize döküldüğü yerdeki değişimler, deltanın oluşumundan beri süregelen deniz akıntılarına, deniz seviyesi değişimlerine, sediman girdisine ve deltanın dip topografyasına bağlıdoğal olaylar sonucu değişiklikler göstermektedir. Göksu Deltası, taban kenarı26 km'lik uzunluğunda ana karaya bağlıve 42 km'lik uzunlukla denize bağlı, 164 km2' lik alanlıbir yamuk morfolojisindedir. Bu çokgen görünümlü morfoloji, alışılagelmişdelta morfolojisini yansıtmamaktadır ve bu şeklin oluşmasınısağlayan bir evrim söz konusudur. Arazi çalışmalarısırasında Göksu Deltası'nda ayrıüç etken ve onlara ait süreçlerin oluşturduğu bölüm ve birimler olduğu gözlenmiştir. Bu birimler; akarsuya bağlıgelişen birimler, kıyıya bağlıgelişen birimler ve rüzgâra bağlıgelişen birimler olarak ayırt edilmiştir. Yüzey çökel örneklerinin büyük oranda kum ve çakıldan oluşmuştur ve çok az miktarında silt+kil (%1) tane buyu malzeme vardır.
Özet (Çeviri)
Within this study, changes of the Goksu Delta?s shore line has been measured, grain size analysis were performed over the individual loose sediments gathered through the shoreline, and Quaternary deposits of delta have been separated in order to investigate the geological evolution of the Goksu Delta (Silifke-Mersin). The Goksu Delta?s coastal line have changed depend on areal variations of the lagoons in delta, changes happened where the Goksu River flows into the sea, and as a result of the natural events which have evolved depends on a sea current, sea level changes, sediment input and variations of bottom topography since the deltas evolution. The Goksu Delta has a shape of trapezium morphology (164 km2) of which 26 km lenght base edge attached to continent and 42 km lenght attached to the sea. That morphology with polygonal view does not reflect a standart view of delta morphology and there is different evolution process caused that shape. It is observed that there is three different factors, sections and units made by process of these factors. These units are separated as the units developed depend on rivers, shore, and wind. Surface detritus samples consist of dominantly sand and gravels, and lesser extent silt and clay (1 %).