Gelibolu'nun mevcut geleneksel konut çevresinin kültür bağlamında incelenmesi
The Investigation of the existing traditional settlement in Gelibolu in cultural context
  1. Tez No: 136469
  2. Yazar: EROL ARCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVNİHAL ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel konut çevreleri, geleneksel konut, kültür bağlamı
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Gelibolu'nun mevcut geleneksel konut çevresinin kültür bağlamında incelenmesi adlı çalışmamızın giriş bölümünde; konunun amacı, kapsamı ve yöntemi anlatılmıştır. İkinci bölümde toplumsal değişimle ilgili kavramsal analizler irdelenmiş, mekan,konut ve değişimin tanımları yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Gelibolu'nun coğrafi konumu, günümüze kadar gelen tarihi ve şehirciliği ele alınarak kısaca incelenmiştir. Mevcut geleneksel konutları ele alan dördüncü bölümde de; tarihi mahaller ve bu mahallelerdeki konutlar analiz edilmiş, Gelibolu'nun yerleşimi haritasında tarihi eserler belirlenmiş, her mahalleden belli konutların röleveleri alınmış ve sokak siluetleri çizilmiş, konutlarda zaman içinde yapılan değişiklilikler incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise; geleneksel konutların önemi, kültürlerin etkileşiminin konutlara yansıması, çarpık kentleşmenin tarihi siluetlere etkisi anlatılmış, koruma ve çözüm yolları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the introductory part of our project, we mentioned the goal, the range and the method of our topic wnieli Is the existing tradMonal home enmroinnent üf Gelibolu and its etslterai examination la the second part, the conceptual analyses about the socM change were exaaamed and tie zmmîng of“environment', ”house* and“change”was defined. In the third part, we dealed with the geographical location of Gelibolu, its historical importance and city life. In the fourth part, there's infonsatloa about existing traditional houses. First, historical districts and houses in those regions were analyzed. Second, historical works of arts were identified in the settlement map of Gelibolu. Third, the roleve of specific houses was tüken from each district and their reflections were drawn. Also, the change ofeaels teuse m the time perîod was examined. In the fmai part, there's the explanation of importance of traditional teases, the resection ox cuaurai interaction 10 nouses, tue ssiisiefise of eroosea iHraoizatsois to historical work of arts. At last, there are some saggestiocs about solution and protection ways. Keywords : Traditional house environment, traditional housee, cultural context