Tekirdağ'ın mevcut geleneksel konut çevresinin kültür bağlamında incelenmesi
The Investigation of cultural context of existing traditional house environment of Tekirdağ
- Tez No: 136468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVNİHAL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Konut Çevreleri, Konut, Kültür Bağlamı, Traditional House Environment, Traditional House, Cultural Context
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
ÖZET Bu çalışma, Tekirdağ merkez ilçe mevcut mahallelerindeki köken kuruluş ve sivil mimarlık örneklerinin incelenmesini içermektedir. Toplam 8 mahalle incelenmiştir. Bu mahallelerin isimleri ; Ertuğrul Mahallesi, Eskicami Mahallesi, Ortacami Mahallesi, Yavuz Mahallesi, Turgut Mahallesi, Hürriyet Mahallesi, Aydoğdu Mahallesi, ve Zafer Mahallesi ' dir. Bu çalışma 5 bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın 1. Bölümünde konunun araştırılmasında izlenen yol, kullanılan materyaller anlatılmış, geleneksel Türk mahallesi ve konutu hakkında genel bilgi verilmiştir. 2. Bölümünde, Tekirdağ'ın tarihi, coğrafyası, iklimi, topografyası, jeolojik durumu, sosyal kültürel yapısı, ekonomik durumu, nüfus ve şehirciliği açıklanmıştır. 3. Bölüm, Tekirdağ'da bugün mevcut olan eski dokunun bulunduğu 8 mahalle analiz edilmiştir. Bu bölümde mahalleler tek tek ele alınarak, mahallenin tarihi, köken kuruluşu, sosyal yapısı, ayakta kalan anıtsal yapıları ve konutları incelenmiş ve yerinde fotoğrafik tespit çalışmaları yapılmıştır. 4. bölümde sivil mimarlık örneklerinden olan konutların genel özellikleri incelenmiş, plan tipleri, yapım malzemesi ve yapım teknikleri, cephe özellikleri analiz edilmiştir. 5. Bölümde incelenen mahalle ve konutların genel değerlendirmesi yapılarak sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
-II- ABSTRACT This study includes research of orijin structure and civilian architecture' s pattern in Tekirdağ' s districts. They have studied 8 districts. Their names are Ertuğrul, Ortacami, Yavuz, Turgut, Hürriyet, Aydoğdu and Zafer This study consists of 5 parts. İn the first part of study, how the subject matter is researched and which material are used, is explained and also general information about traditional Turkish destrict, and, residence is given. In the second part, informations about Tekirdağ' s history, geography, climote, geologic situlation and population are explained. The third part exploins the 8 districts where you can find the old residences of Tekirdağ that have been still found today. İn this part every district is analysied individually with it is history, social structure, monumental structures which have stand up to now and it is residence. And also photographic is mode. İn the fourth part general characteristics of residences which are the patterns of civilan architecture, is investigated and types of plans, structure materials, construction techniques and front characteristics are explonied. In the fifth part general about districts and residences which were evaluated is mode. Districts is evaluated according to results of pictures.