Simetrik kriptosistemlerden yerine koyma metotları ile şifreleme ve kriptanaliz
Encryption and cryptanalysis with subpstitution methods of symmetric cryptosystems
- Tez No: 136487
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN BULUŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: Kriptoloji, Kriptanaliz, Şifreleme, Yerine Koyma Şifreleri, Tek Alfabeli Şifreler, Çok Alfabeli Şifreler, Vigenere Şifresi, Cryptology, Cryptanalysis, Encryption, Substitution Cipher, Mono Alphabetic Cipher, Poly Alphabetic Cipher, Vigenere Cipher. Year: 2003 Page : 130
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yüksek Lisans Tezi Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ÖZET Bu çalışmada Kriptoloji' nin temel kavramları, uygulama alanları ve güvenliği verilerek Simetrik Algoritmalardan Tek ve Çok Alfabeli Yerine Koyma Metotları ile şifreleme ve kriptanaliz uygulamaları yapılmıştır. Birinci bölümde temel kavramlardan bahsedildi. İkinci bölümde Kaydırma ve Vigenere Şifresi ile, üçüncü bölümde Tek ve Çok Alfabeli Yerine Koyma Metotları ile şifreleme ve kriptanaliz açıklandı. Dördüncü bölümde Simetrik Kriptosistemler için Türkiye Türkçesi' nin Kriptanalitik ölçütleri hakkında bilgi verildi. Beşinci bölümde Tek Alfabeli, altıncı bölümde de Çok Alfabeli Yerine Koyma Metotları ile Türk Alfabesi üzerinde şifreleme ve kriptanaliz uygulamaları yapılmıştır. Sonuç olarak daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırarak şifreleme ve kriptanaliz işlemlerinin kullanılan dile bağlı olduğu gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Master Thesis Trakya Univercity Graduate School of Natural and Applied Sciences Departman of Computer Engineering SUMMARY In this study, basic concepts of cryptology, its application fields and security have been defined. Then encryption and cryptanaysis applications have been done by using Mono and Poly Alphabetic Substitution Methods of Symetric Algorithms. Basic concepts have been mentioned in first section. Shifting and Vigenere encryption have been explained in second chapter, Mono and Poly Alphabetic Substitution Methods and encryption and cryptanalysis have been explained. An information about cryptanalytic criteria of Turkish Language used in Turkey for Symetric Cryptosystems was given in section four. Mono Alphabetic Substitution Methods and Poly Alphabetic Substitution Methods and encryption and cryptanalysis applications about Turkish Language were given in section five and Chapter six respectively. As a result, it is observed that encryption and cryptanalysis processes depend on language used.