Trakya bölgesinde selektörden önce ve sonra buğday ürününe karışan yabancı ot tohumlarının ve yoğunluklarının belirlenmesi
Determination of presence and incidence of weed seeds in wheat before and after treatment in wheat in Thrace region
- Tez No: 136488
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Yabancıot, Selektör, Wheat, Weed, Selector
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
VI ÖZET TRAKYA BÖLGESİNDE SELEKTÖRDEN ÖNCE VE SONRA BUĞDAY ÜRÜNÜNE KARIŞAN YABANCI OT TOHUMLARININ VE YOĞUNLUKLARININ BELİRLENMESİ Trakya bölgesinde bulunan Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinde yapılan bu çalışma buğday ürününe kansan yabancıot tohumlarının tohum yüzdelerini ve yaygınlıklarını selektörden önce ve selektörden sonra tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca Trakya bölgesinde bulunan yabancıot tohumlarının tür teşhisleri yapılmıştır. Çalışmada buğday ürününden selektörden önce ve selektörden sonra olmak üzere Tekirdağ' dan 37 örnek, Edirne' den 44 örnek, Kırklareli' nden 28 örnek alınmıştır. Selektörden önce alınan örneklerde Tekirdağ ilinde 24, Edirne ilinde 32, Kırklareli ilinde 30 yabancıot türü tespit edilmiştir. Selektörden sonra ise Tekirdağ' da 17, Edirne' de 22 ve Kırklareli' nde 25 yabancıot türü belirlenmiştir. Buna göre Trakya bölgesinde selektörden önce alman örneklerde toplam 32, selektörden sonra alınan örneklerde toplam 25 adet yabancıot türü saptanmıştır. Trakya bölgesinde selektörden önce alman örneklerde Avena spp., Lolium spp., Bromus spp., Hordeum spp., Secale cereale, Sorghum halepense, Chrysopogon gryllus, Agropyron spp., Galium spp., Convolvulus arvensis, Ranunculus arvensis, Consolida spp., Neslia apiculata, Sinapis arvensis, Rapistrum rugosum, Raphanus raphanistrum, Myagrum perfoliatum, Centaurea spp., Helianthus annuus, Vicia spp., Buglossoides arvensis, Agrostemma githago, Vaccaria pyramidata, Polygonum spp., Rumex spp., Bifora radians, Tordylium spp., Adonis aestivalis, Cnicus benedictw, Anchusa spp., Caucalis platycarpos, Turgenia latifolia yabancıot türleri tespit edilmiştir. Trakya bölgesinde buğday ürünü içerisinde selektörden önce Tekirdağ ilinde Avena spp., Bromus spp., Lolium spp., Edirne ve Kırklareli ilinde Avena spp., Bromus spp., Lolium spp., Convolvulus arvensis, Hordeum spp. en fazla yaygınlık gösteren yabancıot türleri olarak belirlenmiştir. Selektörden sonra ise Tekirdağ' da Avena spp., Edirne' de Lolium spp. ve Kırklareli'nde Avena spp., Bromus spp., Lolium spp., Hordeum spp. yabancıot türleri en fazla yaygınlık gösteren türler olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII SUMMARY DETERMINATION OF PRESENCE AND INCIDENCE OF WEED SEEDS IN WHEAT BEFORE AND AFTER SELECTOR TREATMENT IN WHEAT IN THRACE REGION This study has been done to determine presence and incidence of weed seeds in wheat before and after selector treatments. Additionally, weed species in Thrace region were identified. In this study, 37 samples from Tekirdağ, 44 samples from Edirne and 28 samples from Kırklareli provinces have been evaluated before and after selector treatments. Samples evaluated before selector treatment contained 24 weed species in Tekirdağ, 32 weed species in Edirne, 30 weed species Kırklareli provinces. Totally 17 weed species in Tekirdağ, 22 weed species in Edirne, 25 weed species in Kırklareli provinces were determined in samples evaluated after selector treatment. 32 and 25 weed species were determined in samples collected before and after selector treatment, respectively. Avena spp., Lolium spp., Bromus spp., Hordeum spp., Secale cereale, Sorghum halepense, Chrysopogon gryllus, Agropyron spp., Galium spp., Convolvulus arvensis, Ranunculus arvensis, Consolida spp., Neslia apiculata, Sinapis arvensis, Rapistrum rugosum, Raphanus raphanistrum, Myagrum perfoliatum, Centaur ea spp., Helianthus annus, Vicia spp., Buglossoides arvensis, Agrostemma githago, Vaccaria pyramidata, Polygonum spp., Rumex spp., Bifora radians, Tordylium spp., Adonis aestivalis, Cnicus benedictus, Anchusa spp., Caucalis platycarpos, Turgenia latif olia weed species were determined in samples collected before selector treatment in Thrace region. Avena spp., Bromus spp., and Lolium spp. in Tekirdağ, Avena spp., Bromus spp., Lolium spp., Convolvulus arvensis and Hordeum spp. in Edirne and Kırklareli were found the most widespread weeds in wheat in samples collected before selector treatment in Thrace region. The most widespread species in samples collected after selector treatment were determined as Avena spp. in Tekirdağ, Lolium spp. in Edirne and Avena spp., Bromus spp. Hordeum spp. in Kırklareli.