Katkıların ve kür sıcaklığının beton olgunluğuna etkisi
Effects of admixtures and curing temperature on concrete maturity
  1. Tez No: 136561
  2. Yazar: ORHAN AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Concrete, Admixtures, Heat treatment, Maturity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
IX ÖZET Günümüzde yapı maliyetinin en aza indirilmesi için bir çok araştırma yapılmaktadır. Yapı maliyetini etkileyen faktörlerden biri de zaman maliyetidir. Zaman maliyetinin en aza indirilmesi ile hem yapı maliyeti düşürülecek hem de verimlilik artacaktır. Zaman maliyetinin büyümesinin nedenlerinden birisi de kalıp sökme sürelerinin uzamasıdır. Ancak kalıp alma sürelerinin kısaltılması, bilimsel göstergelere dayandırılmazsa bir çok iş kazası da kaçınılmaz hale gelecektir. Kalıp alma süresinin belirlenebilmesi için betonun o andaki dayanımının bilinmesi gerekmektedir. Bu karot numunesi alma, ultrases hızı vb. bir çok yöntemle belirlenebilir. Ancak bu yöntemlerin maliyeti uygulamada pratik olarak sıklıkla kullanılmasını önlemektedir. Olgunluk yöntemi ise betonun termik geçmişinden yararlanarak betonun o andaki dayanımını belirlemeyi amaçlamaktadır. Günümüzde beton santrallerinin bir çok uygulama için benzer reçeteler kullandığı bilinmektedir. Beton santralleri gibi üretim birimlerinde, kullanılan beton reçetelerine göre hazırlanacak dayanım-olgunluk ilişkileri ile beton dayanımı belirlenerek kalıp sökme süreleri hakkında fikir edinilerek güvenli bir şekilde zaman maliyeti düşürülebilir. Yerine yerleşmiş betonun dayanımını sıcaklık ve zaman geçmişi ile ilişkilendirerek beton dayanımının belirlenebilmesini sağlayan olgunluk yönteminin incelenmesi ve irdelenmesi amacıyla Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Malzeme ve Yapı Malzemesi Laboratuvarında gerekli deneyler yapılarak konu araştırılmış ve elde edilen bilgiler sunulmuştur. Yapılan deneyler sonucunda Nurse-Saul olgunluk fonksiyonun pratik olarak kullanılabileceği, ancak çok erken yaşlardaki dayanımı belirlemek için eşdeğer yaş yönteminin kullanılması durumunda daha doğru sonuçlar elde edilebileceği, dolayısıyla bu yöntemin araştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca ultrases geçiş hızı deneyinden elde edilen sonuçlar kullanılarak yapılan analizlerde ultrases hızının da basınç dayanımının belirlenmesinde güvenilir bir şekilde kullanılabileceği düşünülmüştür. Anahtar Kelimeler : Beton, Isıl İşlem, Olgunluk
Özet (Çeviri)
SUMMARY A number of researches have been made to decrease the building cost recently. The time cost is also one of the factors affecting the building cost. With the decreasing of the time cost, building cost will be decreased and efficiency will increase. One of reasons of the time cost increase is also the extending of the mould extracting time. However, if the decreasing of molding time is not based on scientific data, it will be inevitable to occur numberless industrial accident. In order to determine the mould extracting time, we need to know the strength of the concrete in that instant. The mould extracting time can be determined by a number of methods like karot sample obtaining and ultrasound speed. However, these methods are not practical to use frequently because of the cost of them. Furthermore, the maturity method aims to define the strength of the concrete in that instant by benefit of thermal history of the concrete. It is known that concrete powerhouses use similar recipes for many applications. In the production units like concrete powerhouses, an idea about the mould extracting time can be obtained by determining the concrete strength with the strength- maturity relationships which will be prepared with respect to concrete recipes used. On conclusion, the time cost can be decreased safely. With the aim of the investigating and examining of the maturity method providing the determination of the concrete strength by making relation between the concrete strength in- place and temperature-time history, the related subject has been investigated by necessary experiments in Material and Building Material Laboratory of Civil Engineering Department of Osmangazi University and the obtained data has been presented. In the result of experiments made, it is concluded that Nurse-Saul maturity function could be used in practice but in order to determine the strength in early ages, more accurate results could be obtained in case the use of equivalent age method, finally we need to investigate this method. Besides, in analyses made by using the results obtained from ultrasound transition speed experiment, it is considered that ultrasound speed can also be used safely in the determination of compressive strength of the concrete.